Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı İsmail Özdemir, Türkiye'deki ambalajlı su pazarının bu yıl yaklaşık 11,25 milyar litreye, sektörün cirosunun da 5,04 milyar liraya ulaşacağını kaydetti.

Özdemir 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ambalajlı su sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

Ambalajlı su sektörünün doğrudan 11 bin, dolaylı olarak 85 bin olmak üzere toplamda 96 bin kişiyi istihdam ettiğini belirten Özdemir, “Ülkemizin su kaynaklarını bilinçli bir şekilde kullanarak üretim yapan ambalajlı su sektörümüz, hem suyun kaynağında ambalajlanması hem de dağıtım kanallarının ülkemiz genelinde yaygınlaşması sayesinde yerelde istihdama katkı sağlayan başlıca sektörlerden birisidir" ifadelerini kullandı.

Sektörde çalışan sayısı kadar, sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretilen ambalajlı suların tüketiciye güvenilir bir şekilde ulaştırılmasında yetişmiş personelin de önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, dernek üyelerinin sektörde deneyimli, nitelikli personel istihdamına da özen gösterdiklerini kaydetti.

Ambalajlı su sektörünün büyümesini yıllar itibariyle aynı ivmeyle devam ettirdiğini belirten Özdemir, şu bilgileri verdi:

"Ambalajlı su pazarı 2014 yılında 10,7 milyar litre iken 2015 yılında yüzde 2,4’lük büyüme ile 10,98 milyar litreye ulaşmıştır. Bu hacmin 6,23 milyar litresi yüzde 1,5’lik küçülme ile damacana satış kanalından, 4,75 milyar litresi de yüzde 8’lik büyüme ile pet ve cam satış kanalından gelmiştir. Tonaj olarak toplamın yüzde 57’sini damacana, yüzde 43’ünü diğer ambalajlı sular oluşturmuştur. Sektörde toplam ciro 2015 yılında yaklaşık 4,58 milyar liraya ulaşmıştır.

2016 yılında Türkiye’de ambalajlı su pazarı hacminin yaklaşık 11,25 milyar litreye, sektörün cirosunun yaklaşık 5,04 milyar liraya ulaşması beklenmektedir. Ambalajlı su sektöründe mevcut endüstriyel kapasite kullanım oranının yüzde 40 seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’de ambalajlı su tüketiminin artması durumunda sektör mevcut kurulu kapasite ile bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır.

TÜİK verilerine göre 2015 yılında toplam 41,8 milyon dolar tutarında 264 bin 813 ton ambalajlı su ihraç edilirken, 2016 yılında 291 bin 294 ton su ihraç edilerek ülke ekonomisine 46 milyon 36 bin dolar katkı sağlaması beklenmektedir."

"Ambalajlı su tüketimi ile bazı AB ülkelerine yaklaştık"

Türkiye'de ambalajlı su tüketimine ilişkin bilgileri de paylaşan Özdemir, kişi başına yıllık ortalama tüketimin geçen yıl 60 litresinin pet ve cam, 79 litresinin de damacana olmak üzere toplam 139 litre olarak gerçekleştiğini aktardı. Özdemir, "Bu yıl kişi başına ortalama tüketimin 143 litreye ulaşmasını bekliyoruz. Tüketimin 65 litresinin pet ve cam, 78 litresinin damacana olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile bazı Avrupa ülkelerindeki ambalajlı su tüketimine ilişkin verileri de karşılaştıran Özdemir, "2014 yılında İtalya’da yıllık kişi başı tüketimin 186 litre, Almanya’da 173 litre, Belçika’da 132 litre, İspanya’da 115 litre olduğunu görüyoruz. Rakamlar, Türkiye’nin yıllık kişi başına 139 litre ambalajlı su tüketimi ile bazı AB ülkelerine yaklaştığını, bazılarını da geçmiş olduğunu bize gösteriyor” diye konuştu. Doğal su kaynaklarımızın korunmasına ve çevreye olan katkısının da önemine dikkat çeken SUDER Başkanı İsmail Özdemir, şunları kaydetti: Sektörümüzde faaliyet gösteren üreticiler, dünyada ve ülkemizde bulunan suyun miktarının ve kalitesinin korunmasının öneminin farkında olarak, kaynaklarımızın gelecek nesillere kalması için kaynaklarını sürdürülebilir ve sorumlu bir şekilde kullanmaktadırlar.

Üreticilerimiz yeraltı su kaynaklarını çevreleyen alanları da korumakta olup, suyun bu kaynağa ulaşmak için geçtiği doğal ekosistemlerin korunmasına yardımcı olmaktadırlar. Üreticiler yerel topluluklar, kamu otoriteleri ve çiftçiler ile kurdukları işbirlikleri sayesinde bu kaynakların korunmasını sağlamaktadır. Bu ortak girişimler sadece biyoçeşitliliğin ve doğal yaşam ortamlarının korunmasını değil, aynı zamanda bölgenin sosyal ve ekonomik açıdan gelişimini de sağlamaktadır.

Türkiye ambalajlı su sektörü bu konuda üzerine düşen sorumluluğun farkında olarak, sahip olduğumuz su varlığını heba etmeden, en verimli şekilde kullanmaya özen göstermektedir.

Sürdürülebilir üretim için kaynakları korumanın öneminin bilincindeki SUDER üyesi firmalarımız, faaliyet gösterdikleri bölgelerde çevrenin korunması için kamu ve üniversite işbirliği içinde yürütülen çalışmalara da destek vermektedirler.”