Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Hisse senetleri, Brüksel'de can kayıpları ile sonuçlanan terör saldırılarının ardından değer kabederken, ABD Hazine tahvilleri, altın ve yen gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kazandı.

Ulaşım şirketlerinin hisse senetleri, Brüksel'de havaalanı ve metro istasyonunda meydana gelen patlamaların ardından, ABD ve Avrupa'da kayıplara öncülük etti. ABD Hazine tahvilleri bu ayki kayıplarını geri alırken, 10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesine indi. Sterlin, patlamaların İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı için durumu güçlendirebileceği endişeleri ile, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti. Altın son dört günde ilk kez yükseldi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de havaalanında meydana gelen iki patlamadan bir saat kadar sonra, diğer bir patlama, AB binalarına yürüme mesafesindeki bir metro istasyonunda meydana geldi. Kasım ayında Paris'te ve 19 Mart'ta İstanbul'daki terör saldırılarının ardından gelen bu olaylar, yetkilileri mülteci akınını kontrol altına alma için çaba gösterdiği bir ortamda, Avrupa'daki güvenlik endişelerini daha da artırabilir. Fransa'nın başkenti ve 2005 yılında Londra'da meydana gelen patlamaları da içeren terör saldırılarının ardından sert satışlar geldi, ancak bu kayıpar takip eden günler ve haftalarda geri alındı.

Londra'da Credit Agricole SA'nın kurumsal ve yatırım bankacılığı birimi G-10'lar Grubu Döviz strateji müdürü Valentin Marinov, "Brüksel'deki trajik olayın kısa vadede piyasa güveni üzerinde olumsuz etkisi olabilir," dedi ve "Risk ile korelasyonu olan ve emtia ile bağlandırılı para birimleri baskı altında kalmalı. Öte yandan yen ve altın gibi güvenli limanlar destek buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), New York saati ile 09:38'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu ve bu yılın en yüksek seviyesinden gevşedi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 düştü.

(15:55'te güncellendi)