Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, aralarında bu yıl iki faiz artırımının "mantıksız" olmadığını söyleyen Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın da bulunduğu Fed yetkililerinden gelen değerlendirmelerle birlikte, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de faiz görünümüne çevirmelerinin ardından, son beş günde dördüncü kez düştü.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,242.85 dolara kadar geriledikten sonra, Singapur saati ile 10:57'de 1,243.47 dolara geldi. Salı günü, metal, Brüksel'de en az 31 can kaybına neden olan patlamalarına rdından, güvenli liman talebindeki artışa bağlı olarak yüzde 1.3 kadar yükseldi.

Altın bu yıl, finans piyasalarındaki kargaşa, negatif faiz stratejisinin Avrupa ve Japonya'da yayılması ve Fed'in ilave faiz artırımlarına yönelik güvercin tutumunun ardından artan değer korumaya yönelik taleplerle yüzde 17 yükseldi. Salı günü, Evans, Chicago'da düzenlelen bir etkinlikte, politika yapıcıların 2016 yılına sarsıntılı başlangıcın ardından geçen hafta faiz artırımlarına ara verdiklerini, ancak 2016 yılının ilerleyen dönemlerinde faiz artışlarının olabileceğini söyledi.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın bu hafta, piyasanın Fed'de geçen hafta gördüğümüz güvercin tutumu büyük ölçüde fiyatlara yansıtmasının ardından konsolide oluyor," dedi ve Piyasa teknik olarak aşırı satım durumunda, ancak zaten son birkaç haftadır bu durumdaydı" şeklinde görüş bildirdi.

Ottawa, Kanada'da Trading Central'ın kıdemli teknik analisti Gary Christie, "Fiyat momentumunun bir ölçüsü olan MACD göstergesi, 26 Şubat'tan bu yana sinyal çizigisi olarak adlandırılan seviyenin üzerinde tutunamıyor. Bu durum, altındaki kısa vadeli rallinin sonuna geliniyor olabileceğinin bir işareti sayılabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonları (ETF) yıoluyla altın varlıklarını artırmaya devam ettiler. Varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü itibariyle yükselişini altıncı güne taşıyarak 1,7866.5 tona çıktı ve Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.9 düşerek 259.85 yuana (ons başına 1,245.52 dolar) indi.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşerken, platin yüzde 0.7 ve palladyum yüzde 0.6 geri çekildi.