Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, Paskalya tatili yaklaşırken, Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin küresel piyasalarda hareketlenme yaratması ile birlikte, doların yükselişini beşinci güne taşıması sonrası değer kaybetti.

Avrupa hisse senetleri, Bloomberg Emtia Endeksi'ndeki düşüşle birlikte, ham madde üreticilerindeki kayıpların öncülüğünde, bu hafta her gün değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları da aşağı yönde hareket etti. Ham petrol, ABD'de stokların beklenenden daha fazla arttığını gösteren veri sonrası düştü. Demir cevheri düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Emtiadaki bu düşüş gelişen piyasa hisse senetlerine satış getirdi. Dolar 16 önemli para biriminin tümü karşısında güçlenirken, Malezya ringgiti gelişen ülke paralarındaki düşüşlere öncülük etti. Altın bir ayın en düşüğüne indi. Euro Bölgesi'nde ülke tahvilleri değer kazanırken, kredi piyasaları zayıfladı.

Piyasaları Ağustos ayında ve ardından tekrar Şubat başında sarsmasının ardından, Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentiler, bölgesel Fed başkanlarının Nisan toplantısına faiz artırımını destekleyici yönde açıklamaları ile birlikte, yeniden ön plana çıktı. Fed'in geçen hafta 2016 yılına ait faiz artışları sayısına ilişkin projeksiyonlarını dörtten ikiye indirmesi, küresel hisse senetlerine alım getirirken dolar üzerinde baskı oluşturdu. Ancak Fed yetkililerinden gelen sıkılaştırmaya ilişkin yorumlar şimdilerde dolardaki yükselşi destekliyor ve dolar ile fiyatlanan emtia üzerindeki satış baskısını artırıyor. Ancak küresel hisse senedi piyasaları halen geçen yılı, Fed'in Aralık ayında faiz artırımı kararı alşmadan önce bulundukları yerin daha üzerinde tamamlamış durumda.

Frankfurt'ta SEB AB kıdemli faiz stratejisti Marius Daheim, "Fed'in gösterge faiz bandının aşağı limitini sıfırdan uzaklaştırmak için, daha sonra değil, daha önce harekete geçeceği açık," dedi ve "1Fed, harekte geçmeden önce faiz artırımı konusunda piyasadaki görüş birliğini görmek istiyor. Daha önceki deneyim, eğer Fed kendisini piyasa beklentisinin karşısında konumlarsa, hareketlerinin ve söyleminin risk varlıklarında satış dalgası getirdiğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar, borçlanma maliyetlerinin Nisan toplantısında artırılma olasılığını yalnızca yüzde 6, Haziran ayında bir faiz aartırımı olasılığını ise yüzde 38 olarak görüyor. Aynı zamanda, yatırımcılar, küresel büyümenin gücünü anlayabilmek için uluslararası verilere ve yorumlara da bakıyor. Çin Devlet Başkanı Li Keqiang, bugün yaptığı konuşmada, büyümenin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde, birinci önceliğe sahip olduğunu ve hükümetin büyüme hedefine ulaşabilmesi için gerekmesi durumunda tedbirler alınabileceğini tekrarladı. Tayvan'da merkez bankası gösterge faizi, üçüncü çeyrek üst üste düşürdü.

Asya'nın büyük bölümü, Avrupa ve Kuzey Amerika'da piyasalar yarın tatil nedeniyle kapalı olacak. Filipinler ve Hindistan ise halihazırda haftayı kapatmış durumda.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 12:31'de yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endesi yüzde 1.3 ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 geri çekildi.

(15:15'te güncellendi)