Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:15'te güncellendi)

ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu hafta açıklanacak olan ve ABD ekonomisinin faiz artırımı ile başa çıkabilecek denli güçlü olduğunu göstermesi beklenen istihdam verisi öncesi yükselişini yedinci güne taşıdı ve Ocak ayından bu yana en uzun rallisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Dolar, bazı Fed yetkililerinin faiz artırımının uzak olmayabileceği şeklindeki yorumlarının desteği ile, Kasım ayından bu yana en güçlü haftalık kazancını gerçekleştirmesinin ardından, önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında güç kazandı. Dolar yen karşısında, 1 Nisan'da açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin, para otoritelerini ABD ve Japonya arasındaki para politikası farklılaşmasını daha da genişletmeye yönelteceği beklentileri ile, yükselişini yedinci güne taşıdı. Yen ayrıca, ABD endeks vadeli kontratları ve Çin ve Japonya'da hisse senetlerindeki yükselişler sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalmasından dolayı da düştü.

Tokyo'da FPG Securities Co. CEO'su Koji Fukaya, "ABD'de bu hafta açıklanacak verilerin sağlam çıkacağına ilişkin beklentiler doları güçlendiriyor," dedi ve "Dolarda satış için neden bulmak zor. Riskten kaçınma eğilimini güçlendiren ABD ekonomisi, Çin ve petrole ilişkin endişeler azalıyor ve bu durum doları zayıflatırken, yen üzerinde baskı oluşturuyor"

Tokyo'da Ueda Harlow Ltd. analisti Takeru Kurokawa, "Dolar muhtemelen, istihdam verisi öncesi, ABD ekonomik verilerine güçlü bir şekilde duyarlı olacak," dedi ve "Dolar, olumlu ABD verilerine reaksiyon vermede daha istekli" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 daha yükseldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak, Londra saati ile 09:51'de 113.44 seviyesine çıkarken, euro karşısında fazla değişmeyerek 1.1169 seviyesinde kaldı. Dolar böylece yen karşısında yedi günlük yükselişini yüzde 1.8'e genişletti. yen euro karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 126.70 seviyesine indi.

ABD'de bu hafta, Cuma günkü istihdam verisi öncesi, kişisel gelir ve harcamalar, askıda konut satışları ve Tüketici Güveni verileri açıklanacak. Cuma günkü Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in ankeitne katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 208,000 artması bekleniyor.

Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika piyasalarının büyük bölümü Cuma günü Paskalya nedeniyle kapalıydı ve Avrupa piyasaları bugün kapalı kalmaya devam edecek. ABD'de işlemler normal olarak devam edecek.

(12:15'te güncellendi)