Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Plc'ye göre, bakır ve petrol dahil emtia grubunun, son yükselişlerin iyileşen temel göstergelerden tam olarak destek almamasından dolayı, keskin düşüş riski ile karşı karşıya olduğunu kaydetti ve banka, yatırımcıların çıkış için akın etmeleri ile birlikte, fiyatlarda sert kayıplar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Barclays analisti Kevin Norrish, bilgilendirme notunda, bakırın Londra'da, geçen haftaki seviyesi olan ton başına 4,945 dolardan 4,000 dolara kadar inebileceği ve petrolün 30'lu dolar seviyelerine gerileyebileceği tahmininde bulundu. Ham maddeler için risk, Norrish'in yerli Amerikan bizonlarının uçurumdan ölümüne atlamalarını tanımlayan bir terim olan "Buffalo Atlaması" başlıklı notunda, yatırımcıların, potansiyel olarak yüksek olumsuz sonuçları düşünerek, yükseliş beklentileri ile açtıkları pozisyonları hızlı ve hep birlikte likidite etmeyi istemeleri olarak gösteriliyor.

Norrish, 28 Mart tarihli raporunda, "Yatırımcılar emtiaya, 2016 yılında, şu ana kadar en iyi performans gösteren varlıklar oldukları için gittiler," dedi ve "Ancak, temel göstergelerde uyumlu bir iyileşme olmazsa, bu getiriler muhtemelen ikinci çeyrekte olmayacak ve bu durum, emtiayı yatırımcı likidasyon dalgasına duyarlı hale getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Emtia grubu, 2015 yılınon son çeyreğinde yüzde 11 ve üçüncü çeyrekte yüzde 14 düştükten sonra, fiyatların tabanı bulmuş olabileceği beklentisi ile, bu çeyrekte yükseliş gerçekleştirmeye yöneldi. Petrol ve bakır, Ocak ve Şubat aylarında gördüğü uzun yılların en düşük seviyesinden toparlandı ve Barclays, emtia mamullerine net girişin iki aylık dönemde 20 milyar doların üzerine çıktığını hesapladı. Bu, 2011'den bu yana en büyük çaplı girişi işaret ediyor.