Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed Başkanı Janet Yellen'den bu hafta gelen güvercin tonlu yorumların hisse senetleri ve yüksek getirili varlıklarda ralliye neden olmasının ardından, son beş buçuk yılın en büyük çeyrek dönem düşüşüne yöneldi.

ABD para birimi, Fed Başkanı'nın Salı günü, merkez bankasının faiz artırımında "temkinli ilerlemesi" gerektiğini söylemesinin ardından, Avustralya doları karşısında Ekim 2011'den bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi. Dolar Mart ayında 31 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti ve en büyük kayıpları, Brezilya reali, Avustralya doları ve Rus rublesi gibi emtia para birimleri karşısında gösterdi.

Londra'da ING Groep NV Döviz stratejisti Petr Krpata, "Dolardaki bu zayıflığın temel nedeni, Fed'in daha güvergin görünmesi," dedi ve "Son birkaç yıldır piyasalar, Fed'in ne zaman agresif sıkılaştırma çevrimine başlayacağı bahsine girilse, bunun yanlış bir bahis olduğunun ortaya çıktığını öğrendi" şeklinde konuştu.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu çeyrekte yüzde 4.3 düştü ve Eylül 2010'da sona eren çeyrek dönemden bu yana en hızlı kaybını yaşadı. Endeks New York saati ile 07:25'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu.

Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları ABD doları karşısında bugün yüzde 0.4 ve bu ay yüzde 8 değer kazanarak 76.99 ABD sentine çıktı ve Brezilya reali Mart ayında yüzde 10'dan fazla yükselerek 3.6034 seviyesine ulaştı. Euro dolar karşısında yüzde 0.4 tırmanarak 1.1380 ve yen dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 112.30 seviyelerine çıktı.

Analistler yıl sonuna doğru euronun düşmesini bekliyorlar, ancak Fed'in daha az şahin tutum takınacağını beklemelerinden dolayı, tahminlerini yükseltiyorlar. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, euronun dolar karşısında yıl sonuna kadar yüzde 5 düşerek 1.08 seviyesine gelmesi bekleniyor. Ocak ayı sonlarında yapılan önceki anketin tahmini 1.04 seviyesindeydi.

ING altı aylık süre için tahminini 1.05'ten 1.10'a çıkardı.

Traderlar, Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, Fed'in 26-27 Nisan'daki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığını sıfır ve olarak görüyor. Bu olasılık yıl sonunda yüzde 56 seviyesindeydi. Haziran ayında faiz artırımı olasılığı ise yüzde 75'ten yüzde 20'ye indi.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Birçok yatırımcının uzun dolar pozisyonlarını boşalttığını görüyoruz," dedi ve "Fed Haziran ayında ikinci kez faiz artırsa bile, doların yukarı gitmesi için halen potansiyeli sınırlı. Parasal koşullar, güçlü dolar nedeniyle sıkılaşmıştı" şeklinde görüş bildirdi.

(15:50'de güncellendi)