Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için ön seçim süreci tüm hızıyla devam ederken Demokrat ve Cumhuriyetçi aday adayları New York eyaletinde 19 Nisan'da gerçekleştirilecek ön seçimleri alarak zorlu yarışta önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyor.

 New York ön seçimleri için kampanya yapan Demokrat Parti aday adaylarından eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önceki gün Harlem'deki ünlü Apollo Tiyatrosu'nda gerçekleştirdiği seçim mitinginin ardından bugün de bir devlet üniversitesinde konuşma yaptı. Parti içi yarışta gün geçtikçe Clinton'u daha fazla zorlayan Vermont Senatörü Bernie Sanders ise Bronx'ta taraftarlarının karşısına çıktı.

Aslen New York'un Brooklyn bölgesinden olan Sanders, Bronx'taki bir parkta çoğunluğu gençlerden oluşan New Yorklulara hitap etti.

Sanders'ın konuşması öncesinde ünlü siyahi yönetmen Spike Lee kürsüye çıkarak, Sanders'a oy istedi. Grammy ödüllü sanatçı Rosario Dawson da mitingin misafir konuşmacıları arasında yer aldı.

New York'taki mitingde nasıl fakirlik içinde büyüdüğüne vurgu yapan Sanders, mali mücadelenin ne olduğunu iyi bildiğini ifade etti. Sanders mitingdeki konuşmasında adil suç ceza sistemi getireceğinin sözünü verirken, hapishanelerin özelleştirilmesine son vereceğini vurguladı.

Sanders alandaki coşkulu kalabalığa, "Şayet New York'ta kazanırsak seçimi kazanıp, Beyaz Saray'a gideceğiz" diyerek, taraftarlarından "siyasi devrim"e destek istedi.

Bronx'ta Porto Rikolular başta olmak üzere Hispanik kökenli seçmenler çoğunlukta bulunurken, Harlem'de ise siyahi Amerikalılar ağırlıkta.

8 yıl partisinin New York senatörü olarak ABD Kongresi'nde görev yapan Clinton, Harlem'de yaptığı konuşmada, 11 Eylül'ün yaralarının sarılması konusunda yaptığı çalışmaları hatırlattı.

Clinton konuşmasında, "Farklılıklarımız gücümüzdür, zayıflığımız değildir. ABD'de bunun en iyi temsil edildiği yer New York'tur." dedi.

Konuşmasında ayrıca Cumhuriyetçi Parti'nin iddialı isimlerinden ilk sırada bulunan Donald Trump ve Ted Cruz'un Müslümanlarla ilgili açıklamaları nedeniyle "bölücü" olduklarını ifade eden Clinton, devlet üniversitesi SUNY Purchase'da de bir konuşma yaptı.

Clinton, New York'taki seçim mitinginde Apollo Tiyatrosu'na bin 500'e yakın seçmeni ancak doldururken, Sanders Saint Mary’s Parkı'nda toplanan yaklaşık 8 bin kişilik siyasi devrim ve değişim isteyen coşkulu kalabalığa hitap etti.

Sanders'in seçim meydanında, ABD Başkanı Barack Obama'nın parti içinde ilk kez yarıştığı Başkanlık ön seçimlerinde Clinton'a karşı kazandığı dönemdekine benzer bir kalabalık ve çoşku görüldü.

Yarışta Sanders'in en büyük dezavantajının parti yönetiminde Clinton ailesi gibi bir ağırlığının bulunmaması gösteriliyor.

İlklerin seçimi

ABD'deki seçim kampanyalarında emlak kralı Donald Trump başta olmak üzere Cumhuriyetçi adayların ırkçı, göçmen karşıtı ve İslamofobik çıkışları, daha ön seçim sürecinde hiç olmadığı kadar gergin ve kutuplaşmaların yaşanmasına neden oluyor.

Başkanlık seçimini demokratların iki iddialı adayından biri kazanması durumunda ABD ilk kadın veya ilk Yahudi başkanla tanışmış olacak. Ayrıca Sanders veya Trump kasımda ipi göğüslerse ABD'nin en yaşlı başkanı ünvanını alacaklar. Trump seçilmesi halinde ABD'nin ilk milyarder ve parti dışından gelen ilk başkanı olacak.

New York'ta 291 Demokrat Partili delege bulunurken, bunların 247'si kayıtlı parti üyelerinin oylarıyla adaylara dağıtılacak. Cumhuriyetçi Parti ise New York'taki ön seçimlerinde 95 delege çıkacak.

Demokrat Parti içindeki yarışta şu ana kadar Clinton'un 1259'u seçilmiş ve 483'ü süper delege olmak üzere toplam 1742 delegesi bulunuyor. Sanders ise 1020 seçilmiş ve 31 süper delegeyle yarışa devam ediyor. Demokratlarda adaylığı garantilemek için salt çoğunluk anlamına gelen 2383 delegenin desteği gerekiyor.

Cumhuriyetçilerde ise Trump 739 seçilmiş delegeyle yarışı önde götürürken Teksas Senatörü Ted Cruz'un 460, Ohio Valisi John Kasich'in 145 seçilmiş delegesi mevcut.