Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolarda üç yıldan uzun sürenin en kötü çeyreği , ABD parasında yükseliş bekleyenlerin, uzun vadeli yükseliş sürecinin sona erip ermediğine ilişkin işaretler bulmak için tarihi gözden geçirmesine neden oluyor.

Geçmişten alınan dersler cesaret verici. Fed'in ticaret ağırlıklı dolar endeksi, geçmiş elli yıl içerisinde, 1979 ve 1995 yıllarında başlamak üzere iki kez sürdürülebilir yükseliş yakalamıştı. Her ikisi de, 2011 yılı ortalarında başlayan yüzde 32'lik yükselişe göre daha uzun sürerken, daha iyi kazançlar sağlamıştı.

Geçmişteki iki yükseliş ortalama 74 ay sürerken doları yaklaşık yüzde 40 ve yüzde 50 yukarı taşımıştı. Bu yükselişler şu anki 57 aylık yükselişle kıyaslanınca, bazı yatırımcılar ABD parasındaki yükselişin en azından bir yılı daha olduğu görüşünü savunuyorlar. Fed para politikasını yavaşça sıkılaştırmasına karşın, dolarda yükseliş bekleyenler ABD parasının kur zayıflatıcı politika tedbirlerine bağlı olan önemli paralardan yine de ayrıştığını söylüyorlar.

Londra'da Standard Bank Group Ltd. G10 araştırma birimi yöneticisi Steven Barrow, “Doların ölüm haberini henüz ilan etmedik. Önceki yükselişlere uyumlu olarak daha fazla yükselseydi, dolarda zirve görüldüğünü söyleme konusunda daha rahat hissederdik. Doların yukarı gitmek için bir veya daha fazla yılı var.” dedi.

Standard Bank önümüzdeki 12 ay içerisinde doların euro karşısında yüzde 8 yükselerek 1.05 seviyesine, yen karşısında yüzde 12 değer kazanarak 125 seviyesine gelmesini bekliyor. Bloomberg anketinden çıkan sonuçlara göre ise Euro/Dolar paritesi tahmini 1.09 olurken, dolar/yen paritesi 118 seviyesinde gerçekleşti.

Dolar, Londra saatiyle 09:05'te yen karşısında 111.59 seviyesinde işlem görürken, euro karşısında 1.1379 seviyesinden alıcı buldu.