Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:00'da güncellendi)

Küresel hisse senetleri, gelişen para birimleri ile birlikte, yatırımcıların riskli varlıklarda geçen ay görülen ralliyi yeniden değerlendirmeleri ile birlikte değer kaybetti. Yen, güvenli liman alımları ile 17 ayın zirvesine çıkarken, Almanya tahvilleri, fabrika siparişlerindeki beklenmedik düşüşün ardından değer kazandı.

Avrupa hisse senetlerinin göstergsi Stoxx Europe 600 Endeksi beş haftanın en düşük seviyesine gerilerken, ABD hisse senetleri kayıplarını ikinci güne taşıdı. Hindistan hisse senetleri, merkez bankasının faiz indirmesine rağmen, son altı haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Güney Afrika randı yüzde 2.2 ve Kore wonu, 0.8 değer kaybetti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine inerken, altın, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımların etkisi ile yükseldi.

Küresel hisse senetlerinin toplam değerinde Mart ayında 4.5 trilyon doların üzerindeki artışın ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde en az 1996'dan bu yana en iyi aylık performansın ardından, yatırımcılar alımlara devam etmek için yeni faktörler bekliyor. Geçen ayki rallinin gerçekleşmesinde desteği bulunan merkez bankaları bu hafta, Avustralya ve Hindistan merkez bankalarının Salı günkü toplantılarında faiz kararlarını açıklaması ile birlikte, Fed'in Çarşamba günü açıklanacak olan son toplantısının tutanakları öncesi dikkatleri üzerinde toplamaya devam ediyor.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Khoon Goh, "Petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD'de hisse senetlerinin negatif bölgede bulunması ile birlikte, piyasalarda şu anda bir miktar riskten uzaklaşma durumu var," dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra'da 1.9 geri çekilerek, 25 Şubat'tan beri en düşük seviyesine geriledi. Standard & Poor's 500 Eneksi New York saati ile 14:28'de yüzde 0.8 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.8 düştü.

Almanya DAX Endeksi, Şubat ayı fabrika siparişleri verilerinin beklenmedik şekilde düşük gelmesiyle zayıfladığını gösteren rapor sonrası, yüzde 2.6 düşerek, Avrupa endeksleri arasında en büyük ikinci düşüşü gerçekleştirdi.

Boston'da Pioneer Investments ABD hisse senetleri araştırma müdürü Craig Sterling, "Şimdilerde bu rallinin sahte olup olmadığı konusunda büyük fikir farklılaşması var," dedi ve "Hisse senetleri falz işlem hacmi olmaksızın yükseldi ve şimdi bir anlamda dönüm noktasınydaız" şeklinde görüş bildirdi.

(22:00'da güncellendi)