Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Çarşamba gününe 2.8323'ten başlayan Dolar/TL , sabah saatlerindeki sakin seyrinin ardından TSİ yaklaşık 11:15'te Moody's tarafından Türkiye bankacılık sektörüne ilişkin yapılan açıklamaların ardından sert yükselerek 2.85 seviyesini aştı.

Traderların Türkiye riskine ilişkin endişelerinin azalıyor olması, TL'nin volatilitesinin azalmasında etkili olmuştu.

Lira'nın dolar karşısında değer kazanması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine gitmesi için yeterli alan oluşup oluşmadığına ilişkin soruları güçlendiriyor.

Credit Agricole SA gelişen piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, “Küresel algı iyileşiyor. Yatırımcılar carry trade'den yararlanmak için Türk Lirası cinsinden varlıklar alma konusunda artık daha rahat” dedi.

Dolar/TL, Moody's'in Çarşamba günü Türkiye'de bankacılık sistemine ilişkin görünümü negatifte tutması ardından 2.85 seviyesini aştı. Moody's Türkiye Bankacılık Sistemi Görünümü raporunda gelişen piyasalardaki ekonomik yavaşlamaya ve fonlama maliyetlerindeki artışa dikkat çekti.

Dolar/TL'nin Çarşamba günkü değer kaybında etkili olan bir diğer konu ise Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın, Moody's'in açıklamalarından kısa bir süre önceki, TCMB faiz politikasına ilişkin açıklamaları oldu. Elitaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz politikasına ilişkin, "Merkez Bankasının, iş adamının önünü açmak için faiz oranlarını radikal bir şekilde düşürerek, dünyada yaşanan olumsuzluğu fırsata çevirmesinin tam zamanıdır." dedi. Elitaş, Merkez Bankası'nın faizleri radikal bir şekilde düşürmesi gerektiğini belirtti.

Dolar/TL saat 16:45'te yüzde 0.61 yükselerek 2.8495 seviyesinden alıcı buldu.

Türk Lirası Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında en kötü ikinci günlük performansı gösterirken, Rand günün en çok düşüş kaydeden gelişen para birimi oldu.  

Hisse senetleri tarafında ise güne yüzde 0.07 düşüşle 82,906 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi yüzde 1.33 düşerek 82,000 puan seviyesinin altına geriledi.

Dolar/TL'de bir yıllık kazanç, Salı günkü kapanış fiyatı olan 2.8323'e göre yüzde 10.02 oldu. Dolar/TL gün içinde en düşük 2.8243 seviyesinden işlem görürken, en yüksek 2.8532'yi gördü.

Türkiye 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.92'ye yükseldi.

(16:50'de güncellendi)