Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart ayında düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı.

Tutanaklara göre, Birkaç yetkili Nisan'da faiz artışını tartıştı. Bazı yetkililer ise buna karşı çıktı. Ancak yetkililer küresel ekonomideki yavaşlamaya dair riskler olduğu ve temkinli yaklaşım izlenmesi gerektiği konusunda uzlaştı. 2 Fed yetkilisi ise Mart ayında faiz artışını savundu.

Çoğu yetkili bir sonraki faiz adımı için beklemenin ihtiyatlı olacağı konusunda hem fikir oldu.

Tutanaklarda küresel ekonomi ve ekonomik verilerin politikanın belirlenmesinde gerekli olduğu vurgulanırken küresel ekonomik koşulların ekonomi için risk oluşturduğu ve zayıf küresel büyümenin doları daha fazla destekleyebileceği ifade edildi.

Fed Mart ayı toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemiş, ancak yetkililer bu yıla ilişkin faiz artış beklentilerini 4'ten 2'ye düşürmüştü.

Nisan artırımının çok da muhtemel olmadığını gösteren tutanaklar sonrası, faiz artırımı için Haziran ayına daha fazla odaklanılabilir. Tutanaklarda yer alan tartışmalar ayrıca FOMC Başkanı Janet Yellen'ın basın toplantısı yapmadığı toplantılarda da faiz artırmaya hazır olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca tutanaklar FOMC'nin gerekirse FED Başkanı Janet Yellen'ın basın konferansı düzenlemeden de toplantılarında faiz artırımı yapabileceğini gösteriyor.

Gösterge faiz oranını Mart ayında yüzde 0.25-0.5 aralığında bırakan ABD merkez bankası yetkilileri, devam eden küresel risklere karşı ABD ekonomisinin durumu hakkında tartıştı. Yavaşlayan küresel büyüme sebebiyle şirketlerin yatırım planlarını azaltabileceğini ve ABD ihracatını azaltabileceğinden endişe duyuldu. Yetkililerden bazıları enflasyonun yükselmeye başladığını ve tam istihdam seviyesinde ya da yakınında olduklarını tartıştı.

Tutanaklar, birçok katılımcının küresel ekonomik ve finansal durumların ABD ekonomik görünümüne dair hala kayda değer riskleri olduğunu söyledi ve sadece domestik verilerin değil küresel gelişmelerle ilgili durumların da Fed'in uygulamalarında önemliliğini belirtti.

Fed tutanaklarına göre, birkaç Fed yetkilisi büyümeyi kısıtlayan dalgalanmaların yavaşca sakinleşeceğini belirledi.