Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2015 yılının son çeyreğinde daralmadan kurtulmakta zorluk yaşayan Japonya, ardı ardına 20. kez cari fazla açıkladı.

Maliye Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre Japonya'nın ticaretine ilişkin en önemli göstergelerden biri olan cari fazla Şubat ayında 2.43 trilyon yen (22.4 milyar dolar) oldu. Bu, geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana görülen en yüksek cari fazla oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini cari fazlanın 2.03 trilyon yen olacağı yönündeydi.

Ucuz enerji ithalatı, Japonya şirketlerinin yurtdışı yatırımlarından yüksek gelir elde etmeleri ve yabancı turist sayısındaki artış, cari fazlanın artışında etkili oldu. Yende bu yıl görülen yüzde 11 artış, ihracatçılar için kur avantajına ilişkin bazı faydaların azalması anlamına geliyor ve turistler için Japonya'yı daha pahalı hale getiriyor.

Tokyo'da Itochu Corp. ekonomisti Atsushi Takeda, “Cari fazla süreci, petroldeki düşüşün dış ticaret dengesinin iyileşmesine yardımcı olmasıyla, bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Fakat Japonya ekonomisindeki aşağı yönlü riskler, iç ve dıştalebin zayıf olduğu bir dönemde yenin hızlı yükselişi nedeniyle giderek artıyor” dedi.