Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:10'da güncellendi)

Altın, doların Fed'in faiz artırımını temkinli bir tonda yapacağı beklentisi ile düşmesi sonrası, yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın yüzde 1 yükselerek ons başına 1,252.98 dolar ile 22 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 1441'de 1,249.84 dolara geldi. Metal geçen hafta, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin son altı haftanın beşinde zayıflaması ile birlikte, yüzde 1.5 ile 4 Mart'tan bu yana en güçlü haftalık çıkışını gerçekleştirdi.

altındaki kazançlar, hisse senetlerindeki düşüşler ve Fed'in bu yıl faiz artırımına ilişkin beklentilerin zayıflaması ile birlikte, son 30 yılın en güçlü çeyrek dönem yükselişinin gerçekleşmesinin ardından devam etti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg'in dolar endeksi yüzde 0.2 düşerek, Haziran ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Mumbai'de Commtrendz Risk Management Services Ltd. direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Doalrın zayıflığı altını destekliyor," dedi ve "Altın için trend güçlü, zira metal, ABD'nin güçlü çıkan Mart ayı istihdam raporuna rağmen, 1,200 dolar seviyesinin altına inmeyi başaramadı," şeklinde görüş bildirdi.

RBS Capital Markets, Fed'in daha güvercin bir tutum takınması ve artan talebe bağlı olarak, bu yıl için ortalama altın fiyat tahminini yüzde 9 yükseltti. Altın 2016 yılında yüzde 18 yükselirken, küresel hisse senetleri yüzde 1.5 düştü.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Eğer altın bugün rallisini devam ettirirse, bu durum,  Japon yenindeki güçlü seyre ilişkin endişeşlerin gelişmesi ile birlikte, muhtemelen hisse senetlerinde riskten kaçınma durumunun bir yansıması olacak," dedi. Japonya hisse senetleri, yenin 2012'den bu yana en uzun yükseliş dönemine yönelmesi ile birlikte, Asya'daki kayıplara öncülük etti.

Fed fonları vadeli işlem verilerine göre, ABD'de politika yapıcıların Aralık ayında faiz artırma olasılığı, geçen haftanın başındaki seviyesi olan yüzde 58'den yüzde 49'a düştü.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.2 yükselerek 260.50 yuana (ons başına 1,257.09 dolar) kadar çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 0.7 ton düşerek 1,763.6 tona indi.

Spot gümüş yüzde 0.5 yükselirken, palladyum yüzde 0.8 ve platin yüzde 0.9 yükseldi.

(11:10'da güncellendi)