Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in güvercin tutumunun yatırımcıları gelişen piyasalardaki iç risklere karşı kayıtsız kalmaya yöneltmesiile birlikte, hisse senedi traderları, Türkiye ve Kolombiya Borsalarının hangisinin en üstte yer alacağına bahse giriyor.

Her iki hisse senedi piyasası, Türkiye'de siyasi olumsuzluklar ve Kolombiya'daki ekonomik sorunlara karşın, Bloomberg'in 2016 yılı için derlediği verilere göre, fiyat dalgalanmalarınan arındırıldığında, 20 gelişen piyasa arasında bu yıl en fazla getiriyi sağlayan piyasalar oldu. Bu durum, yatırımcıların, benzer oranda getiriye karşın, volatilitenin ve buna bağlı olarak da kaybetme tehdidinin iki kat fazla olduğu Sao Paulo yerine, İstanbul'daki yüzde 17 ve Bogota'daki yüzde 16'liık kazanca ulaşabilmek için daha az risk ile karşı karşıya kaldığı anlamına geliyor.

Borsa İstanbul'daki ve Kolombiya borsasındaki hisse senetleri, yatırımcıların geçen yıl dikkate aldıkları aynı endişelere bu yıl fazla önem vermemeleri ile ralli yapıyor. Türkiye, yavaşlayan ekonomi, terör olayları ve mülteci krizinden olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Kolombiya'da enflasyon, cari açığın rekor seviyeye yükselmesi ile birlikte 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak bu kez fark, Fed Başkanı Janet Yelen'ın, ABD merkez bankasının genişlemeci para politikasını bir kez daha teyit etmesi oldu. Zira böylelikle gelişen piyasalara sermaye akışının şimdilik devam etmesi bekleniyor.

Londra'da Blackfriars Asset Management hisse senetleri müdürü Tony Hann, "Küresel görünüm iç faktörlere karşı baskın konumda," dedi ve "Şimdilerde kilit faktör, ABD'de faizin ve petrol fiyatlarının ne zaman artacağı ya da artırıp artmayacağı. Eğer petrol fiyatları bantın tabanına doğru düşerse ve Yellen şimdikinden daha şahin bir tutum takınırsa, Türkiye ve Kolombiya'nın en iyiperformans gösterenler arasında olacağını düşünmüyorum" şeklinde görüş bildirdi.