Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya Meliye Bakanı Taro Aso'nun, kur hareketlerinin aşırıya kaçması durumunda yetkililerin harekete geçmek için hazır olduğunu açıklaması sonrası, yedi günlük yükselişini durdurdu.

Japonya para birimi yen, bu hafta gerçekleşecek G-20 merkez bankası başkanları ve maliiye bakanları toplantısı öncesi, 16 önemli para biriminin tümü karşıısnda değer kaybetti. Aso, Salı günü yaptığı açıklamada, Şanghay'daki toplantıda G-20 ülkelerinin bu gibi keskin hareketlerin ekonomiler için zararlı olduğunu vurguladığını hatırlatarak, Japonya'nın, hareketlerin aşırı olması durumunda, "uygun adımı" atacağını belirtti. Yen dolar karşısında Pazartesi günü 17 ayın zirvesine çıktı ve Bay Yen olarak da bilinen eski Maliye Bakanlığı yetkilisi Eisuke Sakakibara, yenin dolar karşısında yıl sonuna kadr 100 seviyesine değerlenebileceği tahmininde bulundu.

Singapur'da Mizuho Bank Ltd. ekonomisti Vishnu Varathan, "Piyasa, yende aşırı uzun pozisyon alma konusunda oldukça temkinli," dedi ve "Müdahale riski dramatik bir biçimde artıyor. Müdahale için yetkililerin nedenleri, para biriminin aşırı değerli ya da aşırı düşük olması değil. Amaç aslında volatiliteyi azaltmak ya da spekülatif hareketleri gidermek" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak, Londra saati ile 06:58'de 108.33 seviyesine geldi. Japonya para birimi Pazarrtesi günü dolar başına 107.63 seviyesine kadar çıkarak Ekim 2014'ten bu yana en güçlü seviyesine ulaştı. Pazartesi günüğ itibariyle yedi gün süren yükseliş, Japonya para biriminin Eylül 2012'den bu yana en uzun rallisini oluşturdu. Yen euro karşısında yüzde 0.4 düşerek 123.64 seviyesine geldi.