Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ihracat Mart ayında sıçrama yaparak 18 ayın en hızlı artışını gerçekleştiriken, ithalattaki düşüş, emtia fiyatlarındaki toparlanma ile birlikte yavaşladı. Bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki istikrar işaretlerine katkıda bulundu ve hisse senetlerinde yükseliş getirdi.

Çin'in ihracatı Mart'ta yuan bazında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.7 arttı. İhracat Şubat ayında yüzde 21 düşmüştü. İthalattaki düşüş söz konusu dönemde yüzde 1.7'ye daradı. Böylelikle ithalat 17 ay üst üste düşüş gösterdi. Bunun sonucu, dış ticaret fazlası 194.6 milyar yuan (30 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti.

İhracat aynı dönemde dolra bazında yüzde 11.5 arttı. Fabrikaların ve ofislerin 1 hafta boyunca yeni yıl tatili dolayısıyla kapalı olduğu Şubat ayında, dolar bazında ihracat yüzde 25 düşmüştü. ABD para birimi cinsiden ithalat yüzde 7.6 geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ithalatın yüzde 10.1 gerilemesi bekleniyordu.

Hong Kong'da Natixis SA'nın Çin ekonomisti Iris Pang, "Dış ticaret verilerindeki sıçrama, Cuma günü açıklanacak olan ve yüzde 6.7 çıkması beklenen büyüme verisi ile birlikte, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha iyi performans gösterdiğini işaret edebilir. İhracattaki artış mevsimsel faktörlerden daha fazlasını gösterebilir ve talepte artışı işaret edebilir," dedi.

Pang, "Bu gerçekten oldukça cesaret verici," dedi ve "Ancak Çin'in ihracatçıları için en kötünün geride kaldığını söylemek için erken ve imalat sektörünün bütünüyle tekrar yolunda olduğunu teyit edecek işaretlere ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Çin'in dış ticaret verilerinin ardından, hisse senetleri üç ayın en yüksek seviyesine doğru hareketlendi. Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 11:00'de yüzde 2.1 yukarıda seyrediyordu. Hong Kong'dan Tokyo'ya, diğer bölge piyasaları da yükseldi. Çin'in en büyük ticaret ortaklarından Avustralya'nın para birimi değer kazandı.