Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:50'de güncellendi)

Altın, hisse senetlerindeki yükseliş ve dolar göstergesinin son üç haftanın en büyük rallisini daha da genişletmesi ve buna bağlı olarak güvenli liman alımlarının azalması sonrası düştü.

Spot altın yüzde 1.1 düşerek ons başına 1,229.20 dolar ile 7 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal Singapur saati ile 14:23'te 1,234.34 dolar seviyesiinde işlem görüyordu ve kaybını üçüncü güne taşıdı.

Altın bu yıl, hisse senetlerindeki volatilite ve Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin endişelerin Fed'in bu yıl faiz artırımlarını yavaşlatabileceği beklentilerini güçlendirmesi sonucu yüzde 16 yükseldi. altındakş kazançlar, hisse senedi piyasası ve Çin ekonomisine ilişkin beklentilerin iyileşmesi ile birlikte, Mart ayının başından bu yana yavaşladı. Çin'de dün açıklanan veriler, ihracatın son bir yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdiğini gösterdi. Küresel hisse senetleri 2016 yılındaki zararının tümünü silerken, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü 23 Mart'tan bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Hong Kong'da Argonaut Securities (Asia) Ltd. analisti Helen lau, "Temel yönlendirici halen dolar olacak," dedi ve "Eğer Çin ekonomisi toparlanma konusunda güç kazanıyorsa, ardından piyasalarda risk iştahı artacak ve altına güvenli liman talebi daralacak" değerlendirmesinde bulundu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bilgilendirme notunda, "Küresel 'risk al' rallisi güçlü dolara ve hisse senetlerine yol açtı, ancak bu durum altını düşürdü," dedi ve "Güçlü Çin dış ticaret verileri ve güçlü emtia bağlantılı hisse senetleri, piyasaların Fed'in 'normalleşme' şansını daha fazla gördüğünü işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, çarşamba günü 3.8 ton düşerek 1,761.9 tona indi.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.9 düşüşle 257.60 yuana (ons başına 1,235.97 dolar) indi.

Spot gümüş, dün ons başına 16.3223 dolar ile 28 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.9 gerileyerek 16.07 dolara geriledi. Platin yüzde 0.8 kaybederken, palladyum yüzde 1 geriledi.

(10:50'de güncellendi)