Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:30'da güncellendi) 

Petrol, önemli tedarikçilerin üretim mikltarının dondurulmasını tartışmak üzere Doha'da gerçekleştirecekleri toplantı öncesi, iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Yatırımcıların görüşmeden sonuç çıkmaması ihtimalini değerlendirmesiyle, tahvil fiyatları yükseldi ve küresel hisse senetleri düşük seyretti.

ABD petrolü yüzde 2.8 düşerken Standard & Poor's 500 Endeksi enerji üreticilerinin geçtiğimiz dört gündeki kazançlarını kesmesiyle düştü. Avrupa hisse senetleri beş günlük yükselişine ara verdi. Almanya tahvilleri bir aydan uzun süreden bu yana ilk haftalık düşüşünü kaydetti. Güney Kore Wonu, Çin verilerinin dünyanın ikinci büyük ekonomisinin istikrarına işaret etmesiyle birlikte Asya paralarındaki kazançlara öncülük etti. 

Çin'in teşvik politikalarının etkili olduğuna yönelik sinyallerle küresel piyasaları sakinleştirdiği bir haftanın ardından hafta sonunda yenı riskler sıraya giriyor. Doha'dan bir anlaşma çıkmaması ihtimali küresel arz fazlasında rahatlama olacağı beklentileriyle sıçrayan petrol fiyatlarının istikrarını kaybetmesi ihtimalini beraberinde getiriyor.

Enerji danışmanlığı şirketi olan Energy Aspects Ltd. baş petrol analisti Amrita Sen, Bloomberg Television ile gerçekleştirilen mülakatta, “Çıkabilecek en kötü sonuç, gerçekleşmesi halinde toplantıdan önemli ölçüde olumsuz bir sonuç çıkması. İran, böyle bir anlaşmanın söz konusu olmadığını belirtmişti. OPEC fiyatların tekrar düşmesini istemiyor” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 1.14 dolar düştü ve varil başına 40.36 dolara geriledi. Bu, 4 Nisan'dan bu yana en büyük düşüştü. Brent petrol 74 sent düşerek varil başına 43.10 dolara geriledi. Petrolün fiyatları bu hafta yüzde 2.8 yükseldi.

Brüksel'de KBC Bank NV stratejisti Mathias van Der Jeugt, “Doha toplantısına ilişkin ilk söylentilerden beri petrolde önemli bir yükseliş oldu. Hisse senetlerinde ve petrolde bir miktar kar realizasyonu gördük ki her ikiside Almanya tahvillerini yukarı taşıdı” dedi.

Doha'da yapılacak toplantının yatırımcıları güvenli liman alımına teşvik etmesiyle petrol düşerken yen ralli yaparak üç günlük düşüşünü durdurdu. Petrol fiyatları bu yıl para birimlerinde önemli bir faktör haline gelen petrol, Doha'daki toplantıyı Döviz ve emtia yatırımcıları için çok önemli hale getiriyor. Japonya para pirimi yüzde 0.5 değer kazanarak dolar başına 108.87 seviyesine gelerek, yüzde 0.5'e kadar olan kayıplarını sildi. 

(23:30'da güncellendi)