Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisinin istikrar kazandığına dair sinyallerle Borsalar en büyük haftalık kazancına ilerliyor.

Çin'de ihracatın tahminleri aşmasıyla Hong Kong'ta Hang Seng China Enterprises Endeksi ve Çin'de Şanghay Borsası dün 4 ayın zirvesine çıkmıştı. Endeksler bugün ise Çin'in ilk çeyrekte %6.7 büyüdüğünü gösteren veriyle kazancının bir kısmını geri verdi. Ülkede Mart ayında sanayi üretimi ve perakende satışlar ise toparlandı. Australia & New Zealand Banking Group yayımladığı notta verilerin ekonomide stabilizasyon olduğunu gösterdiğini ve Çin MB'den 'daha az agresif' parasal gevşeme görülebileceğini belirtti.

Gelişen ülke varlıkları bu yıl en az 5 ayın en büyük rallisini yaptı. Emtia fiyatlarındaki toparlanma ve Fed'in faiz artışında yavaş olacağına işaret etmesi bu artışta etkili oldu.

Bu hafta Brent tipi petrol %4.6, Ocak ortasından bu yana ise yaklaşık %60 yükseldi.  

Bu hafta gerçekleşmesi beklenen petrol üreticileri toplantısı yatırımcıların radarında olacak. Büyük petrol üreticilerinin Doha'daki toplantıda arzı dondurma konusunu ele alması bekleniyor. Daha önce Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezüela bu konuda ön anlaşma yapmıştı.

Borsalar

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saatiyle 1:42'de %0.1 arttı, endeks bu hafta %3.7 yükseldi. Bu 4 Mart'ta sona eren dönemden beri en yüksek artış.

Hang Seng China Enterprises Endeksi 8 Nisan'dan beri %5.8 artarken Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %3 yükseldi.

Para birimleri

MSCI Gelişen Piyasalar Kur Endeksi %0.2 arttı ve haftalık kazancını %0.8'e çıkarttı.

Won %0.8 artışla haftalık bazda %0.5 artış kaydetti.

Ringit %0.2 düştü. Bu hafta Güney Afrika randı ve Brezilya reali %3'ten fazla değer kazandı.

Commonwealth Bank of Australia'da stratejist ve ekonomist olan Andy Ji "Çin'de Mart ayında aktivitede sıçrama var. Bu da gelişen piyasa paraları için pozitif" yorumunu yaptı.

Güney Kore'de hazine tahvilleri 6 haftadaki en büyük kayba ilerlerdi. 10 yıllık tahvil faizleri 8 Nisan'dan beri 5 baz puan artışla %1.85'e yükseldi. Bu hafta Çin tahvilleri de düştü.