Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Erdem Başçı'nın yerine Merkez Bankası başkanlığına atanan Murat Çetinkaya ilk faiz sınavını bu hafta verecek. Uzmanlar, geçen ay üst bantta 25 baz puanlık faiz indirimine giden bankanın indirimlere devam edeceğini öngörüyor.

"İndirim için sınırlı da olsa yer var"

Turkey Macro View Consultancy CEO'su Serkan Özcan Bloomberg HT'deki İlk Söz programında üst bantta 25 veya 50 baz puan indirim olabileceğini söyledi.

Özcan "Anketler 25-50 baz puanlık üst bant indirimine konsantre olmuş görünüyor, benim de kanaatim o yönde.

Bir indirim trendine girildiyse yeni yönetim bunu tedricen yapmak isteyecektir. Ben koridorun üst tarafında da, politika faizinde de hala bir miktar daha düşüş için sınırlı yer olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Beklentinin karşılanmaması riskli olur"

Saxo Capital Menkul Değerler Genel Müdürü Savaş Divanlıoğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede faiz indirim beklentisi olduğunu ve bankanın bu beklentiyi karşılamamasının riskli olabileceğini kaydetti.

Divanlıoğlu "25 baz puan indirim bekleyen var, 50 baz puan indirim bekleyen var. Bu kadar beklentiye karşılık birşey olmazsa yeni seçilen başkan için riskli bir hareket olur. Beklentilere yönelik birşey yapılması olası...

Diğer taraftan bakıldığında da faiz indirimi için yer vardı fakat geldiğimiz seviyede o yer daralıyor. Çok ciddi pozitif haberler gelmedikçe gidecek çok yerimiz yok" diye konuştu.

"50 baz puan indirim olabilir"

HSBC Portföy Yönetim Stratejisti İbrahim Aksoy Bloomberg HT'ye gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirim olabileceğini söyledi. Aksoy, "Gelişmekte olan piyasalara fon girişlerinin Lira'yı desteklemesi Merkez Bankası’na Mart’ta gecelik borç verme faizinde indirim yapma fırsatı verdi.
 
Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine devam etmek isteyeceğini öngörüyoruz. Swap piyasasının gecelik borç verme faizinde 50 baz puan civarında indirim fiyatladığı görülüyor. Liranın toplantı günü bugünkü seviyelerde olması durumunda Para Politikası Kurulu’nun gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirim yapabileceğini tahmin ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"TL'ye etkisi sınırlı olur"
 
Aksoy, faiz indirimlerinin Lira'ya olumsuz etkide bulunup bulunmamasının toplantı günlerinde gelişmekte olan piyasalara yönelik algıya bağlı olacağını belirterek "Küresel piyasalarda pozitif havanın şimdiki gibi devam etmesi durumunda faiz indiriminin liraya olumsuz etkisi sınırlı olacaktır. Diğer yandan, gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık bir indirim tahvil ve hisse senetleri piyasalarında önemli ölçüde fiyatlanmış görünüyor." diye konuştu.

"Göstergeler faiz indirimini destekliyor"

TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mete Yüksel "Resmi olarak açıkladığımız tahminlerde 50 baz puan indirim bekliyoruz ancak 100 baz puanlık indirim için de yer var..Makro göstergeler de artık bir faiz indirimini destekler nitelikte" dedi.

Yüksel, önümüzdeki toplantıda Merkez Bankası'nın 100 baz puan gibi agresif bir indirim yapmasını piyasanın negatif algılayacağını belirtti.

"75 baz puan da şaşırtıcı olmaz"

Garanti Yatırım yayımladığı raporda "50 baz puanlık indirim bekliyoruz fakat 75 baz puanlık bir indirim de şaşırtıcı olmaz. Mayıs ayında da bir 50 baz puan daha olası. Sonrası içinse daha temkinliyiz. Çok fazla yer olduğunu düşünmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kurum, 25 baz puanlık bir indirimi piyasanın “TCMB daha temkinli adım atıyor” şeklinde algılayarak seveceğini belirtirken,

"50 baz puanlık bir indirim zaten fiyatlanmış durumda. TCMB kaynaklı bir etki beklemeyiz.

75 baz puan piyasada konuşulan ve bir rakam. Fakat piyasanın pek hoşuna gitmeyebilir. TL’de tepki bekleriz. Bu TCMB’yi çok rahatsız etmeyebilir çünkü halihazırda TL global kaynaklı son 2 aydır bir değer kazancı içinde" ifadelerine yer verdi.

- 50 baz puan kritik bir eşik

Tacirler Portföy Yönetim Direktörü Aysun Karaytuğ Bloomberg HT'ye faiz indirimi beklediğini, üst bantta 50 baz puan indirimin fiyatların içerisinde olduğunu belirterek "Ancak 50 baz puan üzerindeki bir adım piyasalarca gereğinden fazla indirim olarak algılanacaktır. 50 baz puan kritik bir eşik" diye konuştu.

-- "100 baz puan indirim için alan var"

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise 50 veya 75 baz puan indirimin son dere makul olduğunu, bankanın 100 baz puanlık indirim için alanı olduğunu kaydetti.

Murat, "Kur ve enflasyonda gelişmeler pozitif, enflasyonda düşüş var..Bu faktörler düşünüldüğünde Merkez Bankası'nın mevcut şartlarda 100 baz puanlık indirim için manevra alanı var. Bunu hemen yapmayabilir ancak gelecek toplantıda 50-75 baz puan faiz indirimi olabilir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş geçen hafta Merkez Bankası Başkanlığına Başkan Yardımcısı olan Murat Çetinkaya'nın atandığını açıklamıştı. Yeni Başkan'ın nasıl bir adım atacağı ve piyasaya vereceği mesajlar yakından takip edilecek...