Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının istikrar kazanması ve Fed yetkililerinin ABD ekonomisine yönelik iyimser açıklamalarıyla gelişen ülke kur ve Borsaları ralliyi sürdürdü.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in ABD ekonomisinin finans piyasalarının ima ettiğinden daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Rosengren "Vadeli işlemler piyasası fiyatlaması tarafından ima edilen çok yavaş faiz artırım hızı muhtemelen aşırı ısınma ile sonuçlanacak ve bu durum da Fed'in er ya da geç istenenden daha hızlı bir faiz artırımına gitmesi ile sonuçlanacak. Bu da süregelen toparlanma ve devam eden büyüme için tehlike oluşturur" dedi.

Açıklama sonrası Asya'da çoğu hisse senedi piyasası yükseldi. Tayland'da SET Endeksi bu yükselişe öncülük etti. Güney Kore Merkez Bankası'nın politika faizini indirmemesinin ardından para birimi won 5 ayın zirvesine çıktı.

Bu yıl gelişen piyasa varlıkları Fed Başkanı Janet Yellen'in 'güvercin' söylemlerinden destek buldu. Vadeli kontratlara göre Fed'in Haziran'da faiz artışı yapma ihtimali yalnızca %14.

Bangkok'taki SCB Securities Co.'da yatırım stratejisti olan Isara Ordeedolchest, Fed'in faiz artışının dolarda yeni bir ralliyi tetikleyeceğini bunun da ekonomi için risk oluşturacağını belirtti ve "Fed yıl ortasına kadar faiz artışlarını ertekeyecek, bununla birlikte petroldeki toparlanma gelişen ülke varlıklarını destekliyor" dedi.

Brent petrol bu ay %7.6 primli seyrediyor.