Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:50'de güncellendi)

Altın fiyatları, doların 10 ayın en düşük seviyesine inmesinin metale yönelik alternatif yatırım talebini güçlendirmesinin ardından, yaklaşık iki haftanın en büyük kazancını korudu. Gümüş, boğa piyasasına girmesinin ardından sakin seyretti.

Spot altın, Salı günkü seviyesi olan ons başına 1,250.19 dolardan, Singapur saati ile 14:20'de 1,248.25 doalra geldi. Metal Salı günü yüzde 1.4 ile 7 Nisan'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Gümüş, Aralık ayında gördüğü kapanış bazında dip seviyeden yüzde 20'nin üzerinde yükselerek boğa piyasası olarak tanımlanan duruma girmesinin ardından fazla değişmedi.

Altın bu yıl, finans piyasalarındaki kargaşa ve küresel ekonomik endişelerin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırması sonrası yüzde 18 ralli yaptı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü, ABD'de yeni konut inşaatlarının sert düştüğünü gösteren verinin ardından Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Temel olarak sanayide kullanılan gümüş bu yıl yüzde 22 tırmandı.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "ABD dolarının son aylardaki çöküşü hem altın hem gümüş için olumlu bir faktördü," dedi ve ABD, Avrupa, Japonya ve Çin'i işaret ederek, "Dört büyük merkez bankasının üçü genişlemeci para politikasını sürdürdüğü sürece, ABD yavaş da olsa faiz artırımlarını sürdürse bile, altın ve gümüş bu durumdan muhtemelen destek bulacak" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 8.53 ton düşerek, 1,756.78 ton ile son iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nın yüzde 99.99 saflıktaki altınının gram fiyatı yüzde 0.8 yükselişle 262 yuana (ons başına 1,260.56 dolar) kadar çıktıktan sonra 259.85 yuana geldi.

Spot platin, erken saatlerde yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,020.27 dolar ile Ekim ayından bu yana gün içi en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 geriledi. Palladyum yüzde 0.2 kayıpla ons başına 582.57 dolara indi.

(11:50'de güncellendi)