Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Para Politikası Kurulu'nun Murat Çetinkaya başkanlığında gerçekleşen ilk toplantısında  faiz koridorunun üst bandı 50 baz puan düşürülerek %10'a çekildi.

Alt bant %7.25'te, 1 haftalık repo faizi %7.50'de tutuldu. 

TCMB geç likidite penceresi borç verme faiz oranı da %12'den %11.50'ye çekildi.

Açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtildi.

"Gıda kaynaklı düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülüyor"

Açıklamada gıda kaynaklı düşüş kısa vadede devam edeceğine vurgu yapıldı.

Bankadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

"Küresel finansal koşullarda iyileşme yaşandı"

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

"Sıkı duruş sürdürülecek"

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

Piyasalarda da genel beklenti faizlerde indirim olacağı yönündeydi. Merkez Bankası geçen ay da üst bandı 25 baz puan indirerek sadeleşme yönünde adım atmıştı.