Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Finans Yatırım Baş Ekonomisti Burak Kanlı Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın enflasyon görünümü ne olursa olsun önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerine devam edeceğini söyledi.

Kanlı "2016'nın küresel teması hala düşük faiz, düşük enflasyon...Dolayısıyla Merkez Bankası da enflasyon ne olursa olsun faiz indirimlerine devam edecektir.

Enflasyonda çok sert düşüş görürsek o noktada önümüzdeki toplantıda 75 baz puan indirimi tartışıyor olacağız" yorumunu yaptı.

"Kademeli indirim en doğru tercih gibi görünüyor"

Rabobank gelişmekte olan ülkeler kur stratejisti Piotr Matys, Bloomberg HT'ye faiz indirim kararının sadeleşme açısından ufak bir adım olduğunu belirtti.

Matys, "Yeni Başkan politikayı nispeten ihtiyatlı adımlarla ele alacak görünüyor, Merkez Bankası'ndan bundan sonra çok agresif indirim beklemiyorum. Kademeli şekilde faiz koridorunu daraltmak en doğru tercih gibi görünüyor" dedi.

Aberdeen Asset Management Kıdemli Yatırım Müdürü Viktor Szabov, indirimin piyasa beklentisi dahilinde olduğunu belirtti ve faiz indirimlerinin devamının geleceğini öngördü.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy da faizlerde indirimin devam edebileceğini kaydetti.

Aksoy mail yoluyla yaptığı değerlendirmede "Merkez Bankası bugünkü adımı ‘ölçülü’ bir adım olarak adlandırırken PPK’nın küresel koşulların izin vermesi durumunda 24 Mayıs’taki toplantıda gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık indirim ile yoluna devam edebileceğini öngörüyoruz.

Gelişmekte olan piyasalara yönelik güvercin Fed ve petrol fiyatlarında görülen toparlanma kaynaklı olumlu algı sürdükçe gecelik borç verme faizinde 24 Mayıs’ta yapılabilecek bir indirimin liraya olumsuz bir etkisi olmayabilir" ifadelerini kullandı.

"Piyasa tarafından olumlu algılanacak"

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan faiz indiriminin beklentiler dahilinde olduğunu belirtti.

Erkan "Mart ayında manşet enflasyonda yaşanan düşüş ile beraber enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması; gösterge tahvil faizinin bir dönem yüzde 11 üzerindeyken yüzde 9 seviyelerine gerilemiş olması ve Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetinin gerilemesi ortamı ölçülü bir faiz indirimi açısından müsait duruma getirmiştir" ifadelerini kullandı.

Enver, iyimser koşullardan dolayı, bu hamlenin piyasa tarafından olumlu algılanacağını, özellikle faiz duyarlılığı yüksek varlıklarda pozitif yönde hareket olabileceğini söyledi.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Oral Erdoğan Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede bankanın faiz indirme eğiliminin devam edecek gibi göründüğünü kaydetti. Erdoğan "öncü göstergelerin istikrarlı büyüme eğilimin koruduğuna dair açıklamayı tek seferde bir hareket yerine faiz indirimlerinin ılımlı biçimde ilerlemesinin ön sinyali olarak kabul ediyorum. Muhtemelen 'şu anki gidişat devam ederse indirme eğilimimiz sürecek' diye algılıyorum" şeklinde konuştu.

Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt kararın beklentilere paralel olduğunu belirtti.

Akkurt "faizlerin düşmesini ben büyük bir düşüş olarak değerlendirmiyorum, şu anki tepkiyi de ilk anın heyecanı olarak görüyorum çünkü mevduat konusunda hala eksiklik varken üst bandın düşmüş olması ne anlama gelecek, bunu ileriki günlerde göreceğiz..." yorumunu yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,50’den yüzde 10’a indirdi, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu.