Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolarda uzun pozisyon almayı en popüler işlemlerden biri haline getiren yıllar süren küresel çaptaki parasal genişlemenin ardından traderlar, bir sonraki büyük hikayeyi ortaya çıkarabilmek için ekonomik iyileşmeye ilişkin en ufak bir ışıltıyı bile değerlendiriyorlar.

Merkez bankası teşviğinin artık gerekli olmayabileceğine ilişkin ipuçları bile alımları tetiklemek için yeterli. İsveç Kronu, geçtiğimiz hafta euro karşısında Ocak'tan bu yana görülen en güçlü seviyesine geldi. İsveç'te Mart ayı enflasyonunun beklentinin üzerinde geldiğini işaret eden veri, ek teşvik beklentilerini azaltarak, kronun yükselişinde etkili oldu. Kanada'da petrol fiyatlarındaki toparlanma ve emtia dışı ihracatçılar, Kanada Doları'nın gelişmiş piyasa paraları arasında geçtiğimiz üç aydaki en güçlü kazançları elde etmesinde etkili oldu. Merkez bankasının, kura ilişkin yaptığı uyarı, paranın değer kazanmasına engel olamadı.

Opsiyonlar, geleneksel güven limanlar Japonya Yeni ve İsviçre Frangı ardından Kanada Doları ve İsveç Kronu'nun gelecek yıl dolar karşısında önemli paralar arasında en iyi performansı kaydedeceğini işaret ediyor. Traderlar, gelecek 12 ayda enflasyonun önemli paralar arasında sadece ABD ve İsveç'te artış kaydetmesini bekliyor.

Londra'da Bank of America Corp.'un Merrill Lynch bölümünde G-10 Döviz stratejisti Athanasios Vamvakidis, “Piyasanın merkez bankasının genişlemeden vazgeçeceği yönünde spekülasyon başlatacağı bir döneme girmek üzereyiz. Sırada büyük bir döviz işlemi varsa bu, bu geçişten kaynaklanacak” dedi.