Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, dün ABD hisse senetlerindeki yükselişin ardından, ham petrol fiyatlarının beş ayın zirvesine çıkması ve yenin dolar karşısında üç günlük kaybını korumasının etkisiyle Japonya hisse senetlerine gelen alımların desteği sonucu değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik ENdeksi yüzde 0.6 yükselerek Tokyo saati ile 09:05'te 133.23 seviyesine çıktı. Küresel hisse senetleri, Çin'in ekonomik büyümesine yönelik istikrar işaretleri ve petrolün varil başına 43 dolar seviyesinin üzerinde tutunmasının ardından Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve bu yılın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişini yüzde 16'ya genişletti. ABD şirketleri beklenenden daha iyi kar açıklıyor ve Fed daha yavaş faiz artırımını işaret ediyor.

Los Angeles'ta Wells Capital Management baş yatırım yetkilisi Kirk Hartman, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Toparlanan temel göstergeler ve Fed'in bir süre daha faizi yükseltmeyeceği gerçeği güveni açık bir şekilde destekliyor," dedi ve "İnsanlar Çin hakkında çok daha olumlu düşünüyor. İnsanlar Çin'in sert iniş yapmayacağının farkına varıyor. Çin'de istikrar petrol ve enerjş içib talebin devam edeceği anlamına geliyor ve bu da petrol fiyatlarına istikrar getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin üç günlük düşüşün ardından yatay seyretmesi ile birlikte yüzde 1.4 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 tırmandı. Avustraya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 yükselriken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 düştü.