Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:25'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların Perşembe günü gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısının sonuçlarını beklemeleri ile birlikte yükseldi. Gümüş yükselişini üçüncü güne taşıyarak 11 ayın zirvesine çıktı ve Salı günü boğa piyasasına girmesinin ardından rallisini sürdürdü.

Spot altın yüzde 1.2 yükselerek Singapur saati ile 14:29'da ons başına 1,259.02 dolara ulaştı. Gümüş yüzde 3.8 yükselerek ons başına 17.6025 dolar ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 17.4740 dolara geldi.

Altının bu yıl güvenli liman varlıklarına gelen talep ve zayıf doların etkisi ile gerçekleştirdiği ralli, Fed'in gösterge faizi yalnızca yavaş bir hızda yükselteceği beklentisi ve Çin ekonomisinden gelen istikrar işaretlerinin etkisi ile, gümüşe de sıçradı. Fed'in gelecek haftaki toplantısından önce, bugün AMB'nin toplantısı var. Ancak traderlar ve ekonomistler bu toplantıdan değişiklik çıkmasını beklemiyor. Geçen ay, AMB Başkanı Mario Draghi, faizi rekor seviyeye düşürdü ve varlık alım programını genişletti.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Yatırımcılar AMB'de odaklanacak, özellikle Draghi'nin ne söyleceğine bakacak," dedi ve "Son dönemde daha büyük hareket gümüşteydi. Gümüşün yukarı yöndeki harekette daha iyi performans göstermesi, diğer emtiaya göre daha sağlıklı görünen değerli metaller grubu için iyi bir işaret" şeklinde görüş bildirdi.

BNP Paribas, merkez bankalarının büyümeyi desteklemeye yönelik politikalarının yetersizliğine ilişkin artan yatırımcı endişesini işaret ederek, altının önümüzdeki 12 aylık dönemde 1,400 dolara kadar çıkabileceğini kaydetti. BNP'nin varlık yönetimi birimi, Singapur'da bir konferansta sunduğu brifing çalışmasında, "Küresel merkez bankası politikalarının etkinliğinin azalmasına ve potansiyel yanıltıcılığına ilişkin yatırımcıların genel endişesinde bir artış var" dedi.

Gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) gümüş varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 19,950.4 tona ulaştı ve 2014 yılında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20,182.2 tona yaklaştı.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları Çarşamba günü fazla değişmeyerej 1,756.65 dolarda kaldı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nın yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.7 yükselişle 261.85 yuana (ons başına 1,257.44 dolar) kadar çıktıktan sonra 261.80 yuana geldi.

Spot platin yüzde 1.2 ve palladyum yüzde 1.3 değer kazandı.

(10:25'te güncellendi)