Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri petrol fiyatları ve hayal kırıklığı yaratan şirket kazançlarıyla birlikte gerilerken, euro, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından sonra faiz oranlarını değiştirmediğini açıklamasının üzerine dalgalı seyretti.

Standard & Poor's 500 Endeksi ve petrol, Aralık ayının zirvesine ulaştıktan sonra düştü. AMB Başkanı Mario Draghi'nin enflasyon ve ekonomi üzerindeki olumlu yaklaşımının ardından, Euro dolar karşısındaki dalgalı seyrederken, Avrupa hisse senetleri düştü. İsveç kronası, Riksbank'ın bono alımını bazı yatırımcıların beklediğinden daha az genişletmesi sonrası yükseldi. İsveç kronası, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında yükseldi ve euro karşısında Mart 2015'ten beri en yüksek seviyesine dokundu.

Euro, dolar karşısında 1.1398 seviyesine tırmandıktan sonra, az değişti ve 1.1291 seviyesine geldi. Yen karşısında ise yüzde 0.4 düşterek 123.62 yen'e geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükselerek haftanın zirvesine ilerledi.

Emtia fiyatları, arz düşüklüğü ve Çin'in büyümesinin yükseldiğine dair işaretlerle yaptığı üç günlük sıçramasını durdurdu. Draghi, eğer euro bölgesindeki görünüm kötülerse merkez bankasının teşvik uygulayacağını söyledi. ABD'de ise, yatırımcılar ekonomik görünüm üzerinde net bir görüntü çizemeyen şirket karlarına yoğunlaştı. 

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.5 düşerek üç gün sonra ilk defa 2,100 seviyesinin altına indi. Bugün açıklanan işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde 1973 yılından beri en düşüğüne indi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Ocak ayından beri en yüksek seviyesinde kapattıktan sonra, gün içinde yüzde 1.1 kadar olan düşüşünü azaltarak, yüzde 0.3 düştü. Bankalar, göstergenin 19 endüstri grubunun en büyük kazançlarını gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 yükseldi. Japonya'nın Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın gelecek hafta teşvik artıracağı beklentisinin desteğiyle yüzde 2 tırmanarak iki ayın zirvesine çıktı. Goldman Sachs Group Inc. analisti dün yayımlanan bir raporda, yetkililerin büyük olasılıkla varlık alımını artıracağını yazdı. Mitsubishi Motors Corp. yakıt verimliliği testlerini manipüle ettiğini açıklamasıyla yüzde 20 düştü.

Bloomberg Emtia Eneksi, gün içinde yüzde 1.1 kadar yükseldikten sonra, yüzde 0.7 düştü. Haziran vadeli Batı Teksas petrolü yüzde 2.3 düşerek varil başına 43.18 dolar seviyesine gerilerken, Brent petrol önceki iki seanstaki yüzde 6.7'lik sıçrayışının ardından yüzde 2.8 düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi, milyarder yatırımcı George Soros'un Çin'deki borçla beslenen büyümenin, kredi piyasalarının durmasından ve küresel bir resesyonu tetiklemeden önce, 2007-08 döneminde ABD'nin durumuna benzediğini söylemesinin ardından yüzde 0.7 düşerek ayın en düşüğüne geriledi.

ABD işsizlik başvuruları raporunun ardından doların kayıplarını silmesiyle, altın ve gümüş de kazançlarını sildi.Asya'da, China Unicom (Hong Kong) Ltd. ve Güney Kore'nin en büyük çelik üreticisi Posco kar açıklayacak. AMB bugünkü toplantıda, Mart ayında daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik açıklamasının ardından değişikliğe gitmedi.

(23:15'te güncellendi)