Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, güçlenen yenin Japonya hisse senetlerinde baskı oluşturması ve yatırımcıların şirket karlarını değerlendirmeleri ile birlikte, yaklaşık beş ayın zirvesinden geri çekildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düşerek, Tokyo saati ile 09:01'de 133.41 seviyesine geriledi. Endeks haftayı yüzde 0.9 kazançla geçerek, üst ğste üçüncü haftada da yükseliş gerçekleştirmeye yöneldi. Google'ın ana şirketi Alphabet Inc. ve Microsoft Corp.'un karları analistlerin bekentilerinin altında kalırken, akıllı telefonlara yönelik küresel talebin azalması Sony Corp.'un finansallarını olumsuz etkiledi. Şirket karları, küresel hisse senetlerini Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkaran bu haftaki rallinin bir sonraki testi olacak.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım stratejis müdürü Matthew Sherwood, "Şirket karlarındaki büyümenin devam ettiğine ilişkin fazla işaret yok," dedi ve "Yenin orta vadede süren gücü, Japon şirketlerinin hisse başına kar büyümesi üzerinde baskı oluşturan diğer bir faktör olacak. Tüm bölgelerde kar resesyonunun sona erdiğini duyurmak için çok erken. Durum ABD'de iyi görünüyor, ancak Avrupa ve Japonya'da merkez bankası politikası artan bir şekilde deflasyonist konuma geçiyor ve gelişen piyasalarda güçlü büyüme görmek halen zor" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.9 geriledi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düşerken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3'lük kayıp yaşadı.  Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmezken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 geriledi.