Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, doların kayıplarını genişletmesi ve buna bağlı olarak metalin güvenli liman olarak cazibesinin artması ile birlikte, haftayı kazançla geçmeye yöneldi. Bu hafta boğa piyasasına giren gümüş, 11 ayın zirvesi yakınında tutundu.

Spot altın, Perşembe günkü seviyesi olan ons başına 1,248.05 dolardan bugün Singapur saati ile 10.52'de 1,248.74 dolara geldi. Metal dün yüzde 2.1 yükselişle 1,270.38 dolara kadar çıkarak 17 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altın bu hafta, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin dördüncü haftayı da kayıpla geçmeye yönelmesi ile birlikte yüzde 1.2 yükseldi.

Altın bu yıl, küresel ekonomik görünüme işişkin endişelerin finans piyasalarında dalgalanma yaratması ve tüm dünyada merkez bankası politikalarının para birimleri üzerinde baskı oluşturmasının etkisi ile yüzde 18 yükseldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi 2016 yılında, yılın ilk aylarında ABD ekonomisindeki yavaşlama ve bunun sonucu Fed'in faiz artırımlarını kademeli yapacaüı beklentisi ile yüzde 4.6 düştü. Fed politika yapıcıları gelecek hafta, son verilere bakmak ve ekonomik görünümü değerlendirmek için bir araya gelecek.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Piyasa gelecek hafta Fed toplantısına odaklanacak," dedi ve "Faiz artırımlarının hızına ilişkin görüşbirliğinde olabilecek herhangi bir değişiklik muhtemelen piyasaları hareketlendirecek" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa ve Japonya'da politika yapıcılar, ABD merkez bankası Fed'in borçlanma maliyeetlerini yükseltmeyi düşündüğü dönemde, ekonomik büyümeyi desteklemek için adımlar attı. Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşları, 26-27 Nisan'da Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında bir araya gelecek. Yatırımcılar bu toplantıdan faiz artırımı kararı çıkmasını ihtimal vermiyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü fazla değişmeyerek 1,756.97 tonda kaldı. Yatırımcılar altın varlıklarını bu yıl yüzde 20 artırdı.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nın yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.1 düşerek 259.8 yuana (ons başına 1,247.08 dolar) kadar düştükten sonra 260.9 yuana geldi. Bunun sonucu haftalık kazanç yüzde 1.5'e daraldı.

Spot gümüş, Perşembe günü ons başına 17.6973 dolar ile Mayıs 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, yüzde 0.9 yükselişke 17.1475 dolara geldi. Metal bu hafta yüzde 5.6 yükseldi ve yükselişini üçüncü haftaya taşıdı.

Platin yüzde 0.1 yükselişle ons başına 1,026.77 dolara çıktı ve dokuz ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Palladyum yüzde 0.3 yükselerek ons başına 606.97 dolara ulaştı ve haftayı yüzde 6.8 kazançla geçmeye yöneldi.