Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Altın, ABD ve Japonya'da bu hafta gerçekleştirilecek olan para politikası toplantıları ile birlikte, yatırımcıların politika değişikliklerine ilişin işaretler araması sonucu, fazla değişmedi ve Cuma günkü kayıplarını korudu.

Fed'in çarşamba günü sona erecek toplantıda gösterge faizde değişikliğe gitmesi beklenmezken, yatırımcılar, gelecekte politikayı yönlendirebilecek unsurlar olan enflasyon bekleyişlerine ve küresel büyümeye yönelik risklere ilişkin değerlednirmelere bakacak.

Londra'da Capital Economics Ltd. emtia ekonomisti Simona Gambarini, "Piyasanın Fed toplantısına kadar sakin seyretmesini bekliyoruz," dedi ve "Fed potansiyel olarak Haziran ayında faiz artırabilir, ancak bu, toplantı sonrası, küresel büyümeye ilişkin risklerin işaret eden ya da faiz artırımının daha erken yapılabileceğine ilişkin işaretleri içeren açıklamanın diline bağlı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Altın 2016 yılında, küresel ekonomiye yönelik endişeler Fed'i politika sıkılaştırmasına ara vermeye yöneltirken, Japonya Merkez Bankası!nın büyümeyi desteklemek için adımlar attığı bir ortamda, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımlarla yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin az bir çoğunluğu, Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günü sona erecek toplantısında parasal teşviği artıracağını öngörüyor.

Spot altın yüzde 0.1 düşüşle Londra sdaati ile 11:13'te ons başına 1,232.51 dolara geriledi ve Cuma günkü yüzde 1.2'lik düşüşünü daha da genişletti. Bunun sonucu, altın 2016 yılı kazancını yüzde 16'ya daralttı.

ICBC Standard Bank Plc değerli metaller strateji müdürü Tom Kendall, bugünkü bilgilendirme notunda, "Fed'in önümüzdeki altı aylık dönemde faiz artırımına gitme olasılığının düşük olması ile birlikte, piyasa zaten yoğun bir şekilde uzun pozisyonda ve fisiki talep zayıf. Bu nedenle piyasaya girip altın almak için bir sebep yok" dedi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü fazla değişmeyerek 1,756.9 tonda kaldı. Yatırımcılar altın varlıklarını bu yıl yüzde 20 artırdı.

Geçen hafta boğa piyasasına giren gümüş yüzde 0.4 düşerek ons başına 16.905 doalra geriledi. Meta Mayıs 2015'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.

Platin yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,002.75 dolara ve palladyum yüzde 0.4 kayıpla ons başına 600.33 dolara geriledi.

(14:50'de güncellendi)