Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:35'te güncellendi)

Hisse senetleri tüm dünyada, küresel arz fazlasının süreceğine ilişkin işaretlerin etkisi ile petrolde görülen düşüşle birlikte değer kaybetti. Yen değer kazandı ve bu durum, bu hafta Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) toplantıları öncesi yatırımcıların temkinli tutumunu yansıtıyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi, tarihi zirvesine yaklaştıktan sonra üçüncü gününde ikinci defa düştü. S&P 500, gün içinde yüzde 0.7'ye kadar olan kayıplarını azalttıktan sonra, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.2 düştü ve 2,087.87 seviyesinden kapandı. 

Hisse senetleri, öğleden sonraki işlemlerde tüketici hisselerinin kazançlarını genişletmesiyle, kayıplarını azalttı. Göstergedeki iki aylık ralliye öncülük eden enerji üreticileri Cuma günü 1 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinde kapattıktan sonra düştü. Bankalar üç ayın zirvesine ulaşmasının ardından düştü ve Dow Jones Sanayi Endeksi'nde bu yılın en güçlü performansını gösteren Caterpillar Inc. yüzde 2 geriledi.

Enerji şirketleri ve madencilik şirketleri ise Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. Petrol vadelileri, kısa bir süre kayıplarını sildikten sonra, New York'ta varil başına 43 doların altına gerilerken, ABD doğal gaz vadelileri 10 haftanın zirvesinen düştü. Yen, Cuma günü 2014'ten beri en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından güçlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.8 düşerek kayıplarını ikinci güne taşıdı. Hindistan, Endonezya ve Polonya'daki hisse senetleri en az yüzde 0.6 düştü.

Suudi Arabian Oil Co., plan hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Shaybah petrol sahasındaki genişlemeyi Mayıs sonunda tamamlayacak ve bunun sonucu, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan toplam günlük 12 milyon olan üretim kapasitesini devam ettirecek. İran, uluslararası yaptırımların kalktığı Ocak ayından bu yana üretimi günlük 1 milyon varil artırdı ve küresel arz fazlasına katkıda bulundu. Petroldeki hareketler, hisse senetleri ve Döviz piyasasında da bu yıl dalgalanmalar meydana getirdi.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Bu durum, diğer OPEC üreticilerimin de üretimi artırmakta olduğu bir döneme denk geldi ve bu yüzden dikkatleri üzerine çekti," dedi ve "Peetrol, sanayi metalleri ve diğer emtia için de önemli bir yönlendiric olarak kalmaya devam ediyor ve aynı zamanda diğer varlık sınıfları için de benzer konumda bulunuyor" şeklinde görüş bildirdi. 

Petrol, Ortadoğu'daki üreticilerin üretimi artırmasıyla küresel arz fazlasının süreceğine dair işaretler ile beş ayın zirvesinden geriledi. Haziran vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 2.5 kadar düşerek varil başına 42.64 dolara düştü.

İngiliz sterlini, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Birleşmiş Krallık vatandaşlarını Haziran'da yapılacak referandumda Avrupa Birliği'nde kalmaya yönelik oy kullanmaları yönünde teşvik etmesinin ardından, 10 haftanın zirvesine yükseldi.

Yen, yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'nın hangi seviyede bir müdahelsinin yeni zayıflatacağına dair tahminlerini düşürmesiyle, yüzde 0.5 değer kazanarak dolar başına 111.16 seviyesine geldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, yüzde 0.1 düşerek kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Meksika pesosu yüzde 0.7 ile kayıplara öncülük ederken, Güney Afrika randı, Filipin pesosu ve Güney Kore wonu trendi takip etti.

Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 0.2 düştü. Doğal gaz vadelileri gerilerken, Haziran vadeli altın kontratları yüzde 0.7 sıçrayarak ons başına 1,239 dolara yükseldi. 

Piyasada dikkatler Çarşamba günkü Fed ve Perşembe günkü Japonya Merkez Bankası toplantılarına çevrildi. Fed'in Çarşamba günü sona erecek toplantıda faiz artırımına gitmesi beklenmezken, yatırımcılar, faiz artırımlarının hızı konusunda işaretlere bakacaklar. ABD'de aralarında Apple Inc., Amazon.com Inc. ve Boeing Co.'nun da olduğu önemli şirketler bilançolarını açıklayacak.

Singapur'da IG Asia Pte. piyasa stratejisti Bernard Aw, "Piyasa katılımcıları bu hafta risk için yeni faktörler arıyor," dedi ve "Bol sayıda ekonomik veri ve iki merkez bankası toplantısı ile birlikte, katalizör bulmakta fazla sıkıntı olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

(23:35'te güncellendi)