Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 

Yen, traderların Japonya Merkez Bankası'na (BOJ) yönelik teşvik beklentilerinin Japonya parasını zayıflatabileceğine ilişkin endişelerinin azalmasıyla, dolar karşısında üç haftanın düşüğünden tırmandı.

Japonya parası, Pazartesi günü tüm önemli paralar karşısında değer kazanırken dolar karşısında BOJ'un deflasyonla mücadele çabasının bir parçası olarak eksi faiz uygulamasını benimsediği 29 Ocak'tan bu yana yüzde 8'in üzerinde güçlendi. Yen, Cuma günü yüzde 2.1 düşerek 17 aydan fazla sürenin en sert kaybını gerçekleştirdi. Bloomberg'ün aktardığı otoritelerin bankalara yardım amaçlı bazı kredilerde negatif faiz uygulamasına gitmeyi gözden geçireceği yönündeki haberi düşüşte etkili oldu.

HSBC Holdings Plc kıdemli Döviz stratejisti Dominic Bunning, Bloomberg Television ile gerçekleştirilen bir mülakatta “para politikasının etkinliği anlamında belli bir oranda bir sınır var. Bunu Japonya para politikasında zaten görmüştük. BOJ'un çeşitli önlemleri yeni zayıflatma anlamında bir ölçüde etkili oldu ama bunu devamını görmek zor” dedi.

Yen, gün içi işlemlerde 1 Nisan'dan bu yana en düşük seviye olan 111.91 seviyesini görmesinin ardından New York saatiyle 07:16'da dolar karşısında 111.12 seviyesinden işlem gördü.