Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:10'da güncellendi)

Altın, ABD ve Japonya'da bu hafta yapılacak olan merkez bankası toplantıları öncesi, kayıpm ve kazanç bölgeleri arasına dalgalandı.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,232.50 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 15:18'de 1,234.20 dolara geldi. Metal yü

Altının bu yılki yüzde 16'lık yükselişi, Fed'in bu yıl muhtemel faiz artırımı sayısına ilişkin projeksiyonlarını düşürmesinin ardından geldi. Vadeli piyasalar, Fed'in Çarşamba günkü toplantısında faiz artırımı olasılığını sıfır ve Haziran ayında ise sadece yüzde 20 olarak görürken, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yarıdan fazlası, BOJ'un 28 Nisan'daki toplantısında parasal teşviği artıracağını düşünüyor.

Mumbai'de Kotak Commodity Services Ltd. analisti madhavi Mehta, "Altın bant seyri gösteriyor ve merkez bankalarını bekliyor," dedi.

Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., Cadia madenindeki artışın Endonezya'daki aksaklıkları karşılaması ile birlikte, üçüncü çeyrek üretiminin yüzde 4 yükseldiğini kaydetti.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Kazakistan altın rezervlerini Mart ayında artırıken, Rusya'da rezervlerini genişletti. Kazakistan altın varlıklarını Ekim 2012'den bu yana her ay artırdı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 3.1 ton düşerek 1,753.7 tona indi.

Aralarında DAniel Hynes'in de olduğu Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri, "Altın, ABD'de beklenenden zayıf çıkan birinci el konut satışları verisinin doalrı düşürmesinin ardından hafifçe yükseldi," dedi ve "Yatırımcılar, Fed toplantısı öncesi, muhtemelen agresif pozisyon almayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatu yüzde 0.3 düşüşle 258.30 yuana (ons başına 1,237 dolar) indi.

Geçen hafta boğa piyasasına giren gümüş yüzde 0.3 düşüşle ons başına 17.6973 dolara geriledi. Metal 21 Nisan'da 17.6973 dolar ile Mayıs 2015'ten bu yana en yülsel seviyesini gördü.

Platin yüzde 0.3 ve palladyum yüzde 0.5 geriledi.

(11:10'da güncellendi)