Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri, karışık gelen kar raporlarıyla birlikte yatırımcıların yarınki Fed toplantısından çıkacak sonuca hazırlanmasıyla hafif yükseldi. Dolar 10 ayın en düşüğüne doğru geriledi ve petrol fiyatları varil başına 44 doları aştı.

Standard & Poor's 500 Endeksi, üç gün boyunca dört puan aralığında kapandıktan sonra hafif değişti. Avrupa hisse senetleri, bankacılıktaki kazançların öncülüğünde üç günlük düşüşünü durdurarak yükseldi. Yen yükseldi ve hazine tahvilleri düşüşünü yedinci gününe taşıdı. Dolar Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine doğru geriledi. Petrol, stok verisi öncesi ralli yaparak yüzde 3'ten fazla yükseldi.

İlk çeyrek dönem karını açıklayan büyük petrol şirketi olan BP, beklenenden daha güçlü rafineleme ve ticari faaliyetin on yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inen petrol fiyatlarının etkisini dengelemesinin ardından sürpriz kar açıkladı. ABD'de Microsoft Corp. ve Alphabet Inc.'nin hayalkırıklığı yaratan sonuçlarının ardından, bugün açıklanacak olan Apple Inc.'nin bilançosu, teknoloji şirketlerinin durumu hakkında daha fazla fikir verebilir.

Fed'in toplantısı Çarşamba günü sona erecek ve bu toplantıda faiz konusunda bir değişiklik beklenmezken, Bank of America Corp., Fed'den gelecek yorumların faiz artırımına ilişkin piyasa değerlendirmesini hafifçe güçlendirebileceğini kaydetti. BOJ'un toplantısı Perşembe günü tamamlanacak ve analistlerin çoğu, Başkan Haruhiko Kuroda'nın, sıfıra yakın enflasyon ortamında, parasal teşviği artırmasını bekliyor.

Düseldorf, Almanya'da Lampe Asset Management fon yöneticisi Michael Woischneck, "Şirket kaları oldukça iyi," dedi ve "Ancak Ancak her şey Fed başkanının bir sözü ile değişebilir. Değişiklik beklenmemesine karşın, bu toplantınıın dili kilit önemde" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 16:37'de yüzde 0.2 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi, gün içinde yüzde 0.4 düştükten sonra, Çin, Hindistan ve Güney Kore'deki hisse senetlerinin yükselmesiyle, yüzde 0.5 sıçradı. Hong Kong'da Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 1.4 kadar düştükten sonra yüzde 0.3 yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi, Mart ayının en düşüğünden sıçrayarak, yüzde 0.6 yukarı çıktı. 

Pound, 14 Mart'tan beri en güçlü seviyesine dokunduktan sonra, yüzde 0.4 güçlenerek euro başına 77.74 peniye geldi. Ringgit yüzde 0.6 değer kaybetti.

Yen, Pazartesi günü üç haftanın en düşük seviyi olan 111.91'e dokunmasının ardından, yüzde 0.2 güçlenerek dolar başına 110.88 seviyesine geldi.

Petrol, küresel stok fazlasının kademeli olarak azalacağına dair işaretlerle varil başına 44.03 dolara geldi. Bloomberg anketine göre ABD stok verileri geçtiğimiz hafta 1.5 milyon varil genişledi. Çarşamba günü ABD Enerji Enformasyon İdaresi stok verilerini açıklayacak.

Altın ilk çeyreğin en iyi performans gösteren emtiasından, bekle ve gör trendine geçti. Külçe altın, 30 yılından beri ilk kez yılın ilk üç ayında yüzde 16 yükseldikten sonra, Nisan'da neredeyse hiç değişmedi. Fiyatlar, bu yılın en uzunu olan kazanç ve kayıplar arasında sekizinci gününde de gidip geldi. Altın vadelileri, New York'ta yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,243.40 dolara geldi

(23:20'de güncellendi)