Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan genel seçimin ardından hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edememesi ve siyasi liderler arasındaki müzakerelerin başarısız geçmesi sonrasında erken seçime gidilecek.

İspanya Kralı 6. Felipe, siyasi partilerin liderleriyle yaptığı 3. tur görüşmelerden sonra hiçbir lideri hükümeti kurmakla görevlendirmedi. Kral'ın kararını Meclis Başkanı Patxi Lopez'e ilettiği belirtildi. İspanya'daki mevcut anayasaya göre genel seçimden sonra hükümet kurulamadığı için en geç 2 Mayıs'ta meclisin feshedilmesi gerekirken, takvim gereği 26 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi öngörülüyor.

Genel seçimde mevcut durumda ülkeyi yönetmeye devam eden Halk Partisi (PP) 1. çıksa da tek başına iktidar olacak çoğunluğu yakalayamamıştı. Seçimler sonrasında meclisteki hiçbir siyasi parti PP ile birlikte hükümet kurmak istemeyince Başbakan ve PP lideri Mariano Rajoy, Kral 6. Felipe'nin 1. tur görüşmelerden sonra verdiği hükümeti kurma görevini kabul etmemişti.

Seçimden 2. büyük parti çıkan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez ise 2. tur görüşmelerden sonra Kral tarafından verilen hükümeti kurma görevini kabul etmişti. Ancak Sanchez, Ciudadanos partisi ile anlaşmayı başarsa da Podemos ile ciddi görüş ayrılıkları olduğundan dolayı hükümeti kuramamıştı.

2008 yılında başlayan ekonomik krizden dolayı özellikle 2011-2014 yılları arasında çok ciddi kemer sıkma politikalarının uygulandığı İspanya'da yeni ekonomik durum siyasete de yansırken, 20 Aralık'taki seçimde ülke siyasi tarihinde bu zamana kadar süre gelen iki particilik (PP ve ya PSOE'nin liderliği) dönemi yıkılmıştı. Ülkede yeni bir siyasi döneme girildiği herkes tarafından açık bir şekilde dile getirilirken, buna rağmen kimse uzlaşmak için somut adım atmadı. Uzmanlar ve uluslararası kurumlar, İspanya'daki mevcut siyasi belirsizliğin toplarlanmaya başlayan ekonomiyi de tekrar riske sokabileceği yorumlarını yapıyor.



AA