Advertisement
HABERLER ABONE OL

Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası Başkanlığı'nda bir hafta dolmak üzere ve Türk Lirası'nda düşüşe yönelik bahisler yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine indi.

Dolar karşılığı Türk Lirası alımı yapmak yerine satışı için 12 aylık opsiyonlara ödenen prim, Salı günü, Çetinkaya'nın enflasyonu düşürmenin temel öncelik olduğunu söylemesinin ardından, 4.75 yüzde puanına düşerek, Temmuz 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Tüketici fiyatlarındaki artış 2011'den bu yana Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde seyrederken, para otoritesinin başkanı tarafından, kamuoyu önündeki ilk konuşmasında, fiyat istikrarına vurgu yapılması, yeni başkanın hükümetten gelebilecek radikal faiz indirimi çağrılarına boyun eğmeyeceğini işaret etti.

Londra'da Nomura International Plc kıdemli gelişen piyasalar stratejisti Henrik Gullberg, "Çetinkaya'nın yorumları, piyasa katılımcılarının endişelerini azaltacak, benimkini de, ancak bu yorumlar konunun bir yönü. Endişeler azalacak ancak ortadan kalkmayacak" dedi.

Önceki başkan Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey hükümet yetkililerinin sürekli faiz indirimine gitme ve enflasyon yerine büyümeye öncelik verme çağrıları ile karşı karşıya kaldı. Bu baskı yatırımcılarının güveninde azalmaya yol açtı. Türk Lirası böylelikle 2015 yılında yüzde 20 değer kaybetti ve düşüşünü üçüncü yıla taşıyarak, 2008'deki finansal krizden bu yana en büyük yıllık kaybını yaşadı.

Çetinkaya geçen hafta, başkanlık döneminin ilk toplantısında, faiz koridorunun üst bandını, beklentiilere paralel olarak, 50 baz puan düşürdü. Çetinkaya, üst üste ikinci kez gerçekleştirilen bu indirimin, Başçı tarafından başlatılan koridorun tek bir faiz etrafında daraltılması hareketini işaret ederek, para politikasının sadeleştirilmesine yönelik "ölçülü" bir adım olduğunu söyledi.

Türk Lirası Yükseliyor

Türk Lirası Salı günü dolar karşısında yüzde 0.9 yükselişle 2.8188 seviyesine çıktı ve dört haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. TL Çetinkaya'nın 19 Nisan'da Merkez Bankası Başkanlığı için adının açıklanmasından beri yalnızca yüzde 0.8 değer kazanmasına rağmen, bu gelişen Avrupa'da en iyi performansı işaret ediyor. Risk-getiri oranı aynı dönemde, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 0.55 yüzde puanı geriledi.

Çetinkaya Salı günkü enflasyon raporu konuşmasında bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 7.5'te bıraktı. Tüketici fiyatları artışı Mart ayında yüzde 7.46 ile yedi ayın en düşük seviyesine inerken, gıde ve enerji fiyatları gibi volatil kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon, Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden yüzde 9.51'e indi.

Nomura'dan Gullberg, "Yatırımcılar halen, bir sonraki toplantıda faiz indiriminin yalnızca çekirdek TÜFE'deki düşüşün somutlaşmasından sonra yapılacağının teyidine ihtiyaç duyuyor" dedi.