Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Müşterek taarruz uçağı F-35’lerin program sorumlusu ABD'li komutan Tuğgeneral Christopher Bogdan, Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde katıldığı oturumda, F-35 uçaklarının teslimatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bogdan, ABD ve İngiltere’nin başını çektiği konsorsiyum tarafından hayata geçirilen ve 9 ülkenin ortağı olduğu proje kapsamında, 2005'ten beri yapımı süren uçakların teslimatlarına devam edildiğini belirtti.

Geçen yıl 45 F-35 uçağının üretim projesindeki ülkelere teslim edildiği bilgisini veren Bogdan, 2018 yılına kadar 100’den fazla uçağın konsorsiyumun ortaklarına ulaştırılacağını kaydetti. Bogdan, 2018 ile 2020 arasında ise 145 adet F-35’in üretiminin tamamlanmış olacağını anlattı.

Bogdan ayrıca gelecek dört yıl içinde dünya genelinde 17 noktada yeni F-35 bakım üsleri kuracaklarını söyledi.

Türkiye 2017'de teslim alacak

F-16 ve F-18 gibi dördüncü nesil savaş uçaklarından dört kat daha etkili olduğu belirtilen F-35’lerin hem havadan havaya hem de havadan karaya saldırı yeteneği bulunuyor. Radara yakalanmama özelliğine de sahip yeni nesil uçaklar, 1990 yılında tasarlandıktan sonra ABD ve İngiltere’nin önderliğindeki konsorsiyum tarafından hayata geçirildi.

Türkiye’nin 2002’de dahil olduğu projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya. Bunlara ilaveten İsrail, Japonya ve Güney Kore’de ABD’nin yabancı askeri malzeme alıcıları olarak konsorsiyumun uçaklarından alacak.

Proje kapsamında bulunan ülkelerin talebine göre uçaklar sahiplerine teslim edilecek.

Türkiye’nin verdiği 100 F-35 savaş uçağı siparişinden ilk ikisini 2017’de teslim alması bekleniyor.

AA