Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, dolardaki zayıflama ve yatırımcıların Fed'in para politikası açıklaması öncesi dikkatlerini faizin görünümüne çevirmesi ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı ve son iki haftanın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Spot altın yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,246.92 doalra kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:21'de 1,243.84 doalra geldi. Gümüş yüzde 1.1 kadar yükseldi ve çıkışını ,ç,ncü güne genişletti.

Altın 2016 yılında, finans piyasalarındaki kargaşanın bu yılın başında güvenli liman alımlarını güçlendirmesi ve Fed'in Aralık ayındaki artışın ardından faizlere dokunmamasının ardından yüzde 17 sıçradı. Traderlar bu akşam sonuçlanacakk olan Fed toplantısından fazi artırımı kararı çıkmasına sıfır şans verirken, yatırımcılar gelecekteki faiz artırımlarının hızı konusunda işaretler arayacak. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bugünkü bilgilendirme notunda, "Zayıf dolar altına talebi destekledi," dedi ve "Fed'in faiz artırımına gitmesi beklenmiyor, ancak piyasa Fed'in uluslararası ekonomiye ilişkin değerlendirmesini iyileştirebileceğini düşünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.2 kadar geriledi.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.9 yükselerek 260.8 yuana (ons başına 1,250 dolar) kadar çıktı ve son dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Spot gümüş, geçen hafta ons başına 17.6973 dolar ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından yüzde 0.6 değer kazanarak 17.261 dolara geldi. Platin yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,015.70 dolara çıkarken, palladyum fazla değişmeyerek ons başına 604.18 dolarda kaldı.