Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı petrol stok verisinin düşmesinin ardından, son beş ayın en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra kazançlarını genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 3.3 yükseldikten sonra yüzde 1.4 kadr değer kazandı. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD petrol stoklarının geçen hafta 1.07 milyon varil azaldığını kaydetti. Dünya Bankası bu yıl için petrol fiyat tahminini yülkseltti ve yılın ikinci yarısında rafineri talebinin artacağı ve ABD'de üretim düşüşlerinin keskinleşeceği tahmininde bulundu.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "OPEC dışındaki, özellikle ABD'de, üretim kısıntılarınna yönelik sağlam işaretler, sermaye harcamalarındaki büyük düşüşlere karşılık, piyasanın pozitif trendin süreceğine ilişkin daha fazla güven duyduğunu gösteriyor," dedi ve "Ancak yüksek stoklardan dolayı rallinin boyutu muhtemelen sınırlı kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, bu yıl son 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretim düşüşlerinin küresel arz fazlasının azalacağı beklentilerini güçlendirmesi ile birlikte sıçrama yaptı. BP Plc CEO'su Bob Dudley, Salı günü yaptığı açıklamada, şirketin ilk çeyrek kar rakamlarını açıklaması ile birlikte, piyasaların yılın sonuna dek yeniden dengelenebileceğini belirtti.

Haziran vadel Batı Teksas petorlü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent yükselerek varil başına 44.64 dolara kadar çıktıktan sonra, Melbourne saati ile 12.37'de 44.52 dolara geldi. Kontrat Salı günü 1.40 dolar yükselerek, 44.04 doalr ile 10 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 altındaydı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 8.4 değer kazandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 58 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 46.32 dolara kadar çıktı. Kontrat Salı günü 1.26 doalr yükselerek 45.74 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.75 dolar primli işlem gördü.