Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri, piyasaların Fed'in faiz kararı sonrası sekiz günde ilk kez yükselirken ve ABD hisse senetleri, gün içindeki kayıplarını sildikten sonra yükselerek, kazançlarını ikinci güne taşıdı. Dolar, Fed'in, istihdam piyasalarındaki gelişme işaretlerine rağmen faiz oranını "kademeli" artıracağını tekrarlamasının ardından kısa bir süre yükseldikten sonra kazançlarını silerek fazla değişmedi.

Standard & Poor's 500 Endeksi, Fed toplantısını takiben kayıplarını sildikten kısa süre sonra negatif seyre döndü. Nasdaq 100 Endeksi ise, Apple Inc'nin Ocak'tan beri en sert düşüşüyle yüzde 1'den fazla düştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise az değişti. ABD tahvilleri yükselirken, 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 1.86'ya geriledi. Petrol fiyatları, New York'ta Kasım ayından beri ilk defa 45 doların üzerine çıktı.

Boston merkezli State Street Global Advisors U.S. Intermediary Business baş yatırım stratejisti Michael Arone, "Faiz artırımının yavaş ve kademeli olacağı ve ekonominin ılımlı büyüme göstereceği beklentileri konusunda piyasalara tekrar güvence verdi." dedi ve "Açıklamalar beklendiği gibiydi ve politikalarını değiştereceklerini söyleyebileceğimiz elle tutulur bir açıklama yok." diyerek görüş bildirdi.

Fed, Mart ayındaki toplantının ardından kullanduğı "küresel ekonomik ve finansal gelişmeler risk oluşturmaya devam ediyor." ifadesini değiştirerek, gelişmeleri "yakından izlediğini" vurguladı. Fed gösterge faiz oranını değiştirmedi.

St. Louis'te EverBank World Markets başkanı Chris Gaffney, "Açıklamalar yavaş büyüme ve düşük oranların daha uzun süre devam edeceğini gösteriyor." dedi ve "Açıklama öncesi ve sonrası Haziran'da faiz artırımına gidileceğine yönelik herhangi bir fark yok. Piyasalar hala faiz oranlarının 2016 yılının sonuna kadar değişmeyeceğini öngörüyor." diyerek görüş bildirdi.

Kar raporları da bu hafta küresel hisse sentlerinin tonunu belirledi. Dünyanın en değerli üç şirketi, Apple, Alphabet Inc. ve Microsoft Corp.,'un tamamı da hayal kırıklığı yaratan sonuçlar açıkladı ve yatırımcılar küresel büyümenin yavaş devam ettiği yönündeki beklentilere ağırlık verdi.

The Boston Company Asset Management'da kıdemli portföy yöneticisi John Bailer, "Şirketlerin yarısı kar raporlarını açıkladı ve birçoğu ekonominin geliştiği yönünde yatırımcılara sinyaller verdi." dedi ve "Eğer bu yıl, gelişen verilerle birlikte bir ya da iki yavaş faiz artırımı görürsek, piyasa bu durumu iyi karşılayacaktır." diyerek görüş bildirdi.

Nasdaq 100, Apple'in iPhone'a olan talebin azalmasıyla Ocak ayından beri en büyük düşüşünü gerçekleştirmesiyle, yüzde 0.8 düştü. Apple azalan iPhone talebiyle yüzde 6.3 geriledi. Twitter Inc., analist beklentilerini karşılamayan ikinci çeyrek gelir tahmininden sonra sert düştü. Boeing Co. ve Verizon Communications Inc., gün içindeki kayıplarını silen Dow Jones Sanayi Endeksi'ni destekledi.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi, enerji üreticilerinin öncülüğünde yüzde 0.2 yükseldi. 

Petrol fiyatları, ABD petrol üretiminin 18 ayın en düşüğüne gerilediğini gösteren veri sonrası yükseldi. Batı Teksas Petrolü yüzde 2.9 yükselerek, New York'ta varil başına 45.33 dolara ilerledi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi verisine göre üretim geçtiğimiz hafta 8.94 milyon varile düştü.

Dolar, Fed açıklamasının ardından kısa bir süreliğini yükseldikten hemen sonra kazançlarını sildi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 kadar yükseldikten sonra kazançlarını silerek New York'ta saat 15:16 itibariyle az değişti. ABD para birimi euro karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1310 seviyesine geldi ve yen karşısında ise yüzde 0.1 değer kazanarak 111.45 yen oldu.

(23:25'te güncellendi)