Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 

Çin'in 6.5 trilyon dolarlık tahvil piyasasına geçtiğimiz ay giren yabancı yatırımcılar, tepe noktasından alım yapmış olabilirler.

Yabancıların elinde bulunan Çin tahvilleri, Mart ayında yüzde 2.4 yükselerek 680 milyar yuan (105 milyar dolar) düzeyine ulaştı ve yetkililern tahvillerde yabancı alımlarına ilişkin kısıtlamaları hafifletmesi ve yuanın dolar karşısında güçlenmesi ardından sekiz ay içerisinde sadece ikinci kez artış göstermiş oldu. O zamandan bu yana hazine tahvilleri ve özel sektör tahvilleri, Çin'de 5 yıllık hazine tahvillerinin faizi 2013 ortalarından bu yana görülen en yüksek sıçramayı yapmasıyla, düşüş kaydetti.

Manulife Asset Management ve Fubon Asset Management, daha fazla teşvik beklentilerinin azalması ve Çin tahvil piyasasındaki iki yılık yükselişin hız kaybetmesiyle beraber, yatırımcıların temkinli olmaları gerektiğinin altını çizdi. Tahvillere olan yabancı ilgisindeki azalama hükümetin fon çıkışını engelleyerek ucuz borçla büyümeyi destekleme çabasını riske atabilir.

Hong Kong'da Shenwan Hongyuan Asset Management(Asia) Ltd. fon yöneticisi James Yip, “Geçmişe bakıldığında Çin tahvillerinde alım yapmak için iyi bir zaman değil. Düzeltme bir süre daha devam edebilir. Piyasa çok fazla yükseldi ve algı tahvilleri desteklemiyor. Bu nedenle giriş için daha iyi bir zaman için beklenmeli” dedi.