Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Devlet yöneticileri olarak bizler, iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakla görevliyiz. Benim bürokraside her zaman en büyük rakibim bürokratik oligarşidir. Siyasiler bürokratik oligarşiyi mağlup ettikleri oranda başarılı olurlar. Buna inanıyorum." dedi.

Erdoğan, Zagreb'de Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile katıldığı iş forumunda, Hırvatistan'ı doğrudan sınır olmasa da "iyi bir komşu ve samimi bir dost" olarak gördükleri ifade etti.

İki ülkenin, paylaştığı ortak tarih ve değerler çerçevesinde, pek çok konuda ortak görüşleri savunduğunu, siyasi ve askeri ortaklığı ve ekonomik dayanışması bulunduğunu belirten Erdoğan, ilişkilerin daha aksiyoner hale getirilmesi ve Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşması gerektiğini söyledi.

İki ülkenin bölgede barış ve istikrarın muhafazası için örnek iş birliği sergilediğine ancak ticari ve ekonomik ilişkilerin halklar arasındaki dostluğun gerisinde kaldığına dikkati çeken Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkilerin siyasi ilişkilerin seviyesine çıkarılması gerektiğine inandığını vurguladı.

Mevkidaşı Kolinda Grabar Kitaroviç’in, Hırvatistan’dan Türkiye’ye 10 bin ton büyükbaş hayvan ihracatı yapılması teklifinde bulunduğunu aktaran Erdoğan, bu konuda da iş birliği yapılacağı ve hayvancılık alanında müşterek bir adım atacaklarını dile getirdi.

Erdoğan, para ve finans yönetimin çok farklı olduğunun altını çizerek, "Ekonomide bir kaide var, para adeta bir civa gibidir. Civa kendine uygun zemini bulur, oraya doğru kaçar. Para da öyledir. Kendine uygun zemin neredeyse para oraya doğru kaçar. Onun için finansörler veya finans yöneticileri çok da insaflı değildir. Kendileri için uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçarlar. Onun için biz siyasilere düşen de bu uygun zemine hazırlamaktır" ifadelerini kullandı.

Eğer bu uygun zemin hazırlanırsa finansörlerin ve girişimcilerin oraya doğru koşacaklarını aktaran Erdoğan, Hırvatistan ve Türkiye’nin bu hassasiyeti yakalayarak, bölgesel konumları itibarıyla rakip değil ortak olarak geleceği planlayacaklarını bildirdi.

Dünya ekonomisiyle bütünleşmede özel sektöre kritik görevler düştüğünü vurgulayan Erdoğan, benzer bir iş formunun İstanbul’da da gerçekleştirmesini istediklerini söyledi. Erdoğan, 2006’da 270 milyon dolar olan ikili ticaret hacminin, şimdi krizlere rağmen yaklaşık 355 milyon dolara yükseldiğini, hedefin ise bir milyar dolar olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün düzenlenen iş forumunun, ikili ticari ekonomik ilişkilere yeniden ivme kazandırmasını, yeni iş birliği imkanlarının önünü açmasını dileyerek, "Devlet yöneticileri olarak bizler, iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakla görevliyiz. Benim bürokraside her zaman en büyük rakibim bürokratik oligarşidir. Siyasiler bürokratik oligarşiyi mağlup ettikleri oranda başarılı olurlar. Buna inanıyorum." dedi.

Eğer bürokratik oligarşi aşılamazsa "bugün git, yarın gel" durumuyla karşıya karşıya kalınacağının altını çizen Erdoğan, "İnanıyorum ki sizler de iş dünyası olarak, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve halklarımızın refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmakla yükümlüsünüz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu iş forumu sayesinde, Hırvat ve Türk iş adamları birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldular, bulacaklar. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ekonomik ilişkilerin ve dostluk bağlarının pekiştirilmesi için her birinizin samimi gayret göstereceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Yatırım projelerinin tutarı yaklaşık 200 milyon avro

Erdoğan, Türkiye'den gelen iş adamlarına da şöyle seslendi:

"Merkezi Avrupa ile Güneydoğu Avrupa kesişim noktasında ve stratejik bir konumda bulunan Hırvatistan, yüksek eğitim düzeyi ve yetişmiş iş gücüyle yatırımcılarımız için önemli fırsatlar sunuyor. Sizler Hırvatistan'daki yatırım imkanlarını yakından takip etmelisiniz. Bugün Hırvatistan'da faaliyet gösteren Türk firmalarının turizm, marina işletmeciliği, sağlık sektörü, yenilenebilir enerji ve bankacılık sektörlerinde yaptıkları yatırımların miktarı 350 milyon avroya ulaşmıştır.

 10 yıl önce 35 milyon avro olan bu rakamın bugün 10'a katlanmış olması memnuniyet vericidir. Ancak bu rakam, aramızdaki mevcut potansiyelin halen çok gerisindedir. Görüşmeleri devam eden ve kısa vadede hayata geçirilebilecek nitelikteki yatırım projelerinin tutarının yaklaşık 200 milyon avro olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Bununla birlikte önümüzde çok geniş bir işbirliği ve ticaret alanı mevcuttur. "

Erdoğan, bugün nüfusunun yaklaşık 3 katı turist ağırlayan Hırvatistan'ın, turizm alanında mutlaka değerlendirilmesi gereken fırsatlara sahip olduğuna işaret ederek, "Hırvatistan'ın gerçekleştirmeyi öngördüğü 500 milyon avro değerindeki özelleştirmelere ve turizm amacıyla devlet mülklerinin satışına ilişkin projelere ilgi duyacağınızı düşünüyorum." dedi.

Hırvat şirketlerinin yeni teknolojiler geliştirmede ve yazılım sektöründe de bölgede öncü konumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, özellikle siber güvenlikte Hırvatistan'ın çok güçlü bir konuma sahip olduğunu bildiğini aktardı. Erdoğan, "Dolayısıyla burada savunma sanayi ile ilgili de yapılacak ortak girişimler, atılacak ortak adımların, inanıyorum ki her iki ülkeye de çok büyük faydalar tesis edecektir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ekonomisinde de önemli bir ağırlığa sahip olan KOBİ'lerle ilgili ortak adımların önümüzdeki dönemde yeni iş birliği imkanlarının önünü açacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Hırvatistan'la geliştirilebilecek potansiyel iş birliği alanları arasında tarımın da bulunduğuna işaret eden Erdoğan, Hırvatistan'ın organik tarım alanında gayet iyi bir konumda olduğunu vurguladı.

Erdoğan, sulama projeleri konusunda da verimli toprakları, gelişmiş ulaşım alt yapısı, zengin yenilenebilir enerji kaynakları ve yetişmiş iş gücü olan Hırvatistan'ın, Avrupa pazarlarına yakınlık gibi ilave avantajlara sahip olduğunu anlattı.

Türkiye ile Hırvatistan'ın, kapsamlı ekonomik ve ticari işbirliklerinin ülkelerin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkıda bulunacağına inandığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisinin hızla büyümesindeki en önemli etkenlerden biri de uluslararası yatırımlardan aldığı paydır. Türkiye'ye geçtiğimiz yıl yapılan doğrudan uluslararası yatırım tutarı, 16,5 milyar dolardır. Fakat biz daha önce 22 milyar doları yakaladık. Bir düşüş var, tekrar yakalayacağımıza, hatta aşacağımıza inanıyorum. Ülkemizdeki toplam uluslararası yatırım tutarı, 165 milyar doların üzerindedir. Bu alanda gereken tüm yasal alt yapıyı oluşturduk. İstikrarlı bir büyüme çizgisiyle gelişmesini sürdüren Türkiye, Hırvatistan için güvenilir bir ekonomik ortaktır. Bu vesileyle, Hırvat firmalarına ve iş adamlarına ülkemizde yatırım yapmaları çağrısında da bulunuyorum. Türkiye'nin sunduğu geniş pazar imkanları, Hırvat iş adamlarına da çok büyük fırsatlar sunacaktır. Biz Hırvat firmalarına her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarlara katılımınız, bu imkanları görebilmeniz bakımından önemlidir. Ülkemizde yatırımcılara sağladığımız teşviklerden sizler de yararlanmalısınız. 6 ayrı bölgede teşviklerimiz var. Bu çerçevede, Hırvatistan Ticaret Odası'nın İstanbul'da bir ofis açmasının yararlı olacağını düşünüyorum. İstanbul üzerinden dünyanın 250'den fazla destinasyonuna rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bugün İstanbul'dan 4 saatlik uçuş mesafesinde yer alan 52 ülkede toplam 1,6 milyarlık nüfusa sahip pazar mevcuttur. Hırvat yetkililerden, Türk firmaları ve iş adamlarına yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması ve teşvik politikalarının geliştirilmesi konularında kolaylık göstermelerini bekliyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, forumun iki ülke arasındaki dostuluğun pekiştirilmesinde, dayanışmanın arttırılmasına çok büyük faydalar temin ettiğine inandığını dile getirerek, organizasyonu hazırlayanlara ve emeği geçenlere şahsı ve tüm heyeti adına şükranlarını sundu.