Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in yavaş fakat istikrarlı büyümenin etkisiyle faiz oranını "kademeli" olarak yükseltmeye devam edeceğini açıklamasının ardından yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi, enerji üreticilerinin petrolün dalgalı seansında varil başına 45 dolar seviyesinin üzerine çıkmasıyla ralli yapmasının ardından kazançlarını ikinci güne taşıdı. Enerji hisselerindeki kazançlar, Apple'daki sert düşüşün aşağı çektiği teknoloji hisse senetlerindeki kayıpları gölgede bıraktı. Nasdaq 100 Endeksi ise yüzde 0.8 gerileyerek neredeyse ayın en düşük seviyesine indi.

S&P 500, yüzde 0.5 kadarlık kayıplarını silmesinin ardından, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.2 yükselerek 2,095.21 seviyesine ilerledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin önceki açıklamasında kullandığı, "küresel ekonomik ve finansal gelişmeler risk oluşturmaya devam ediyor." ifadesini bu toplantının ardından kullanmadı ve bunun yerine yetkililer gelişmeleri "yakından izliyor" ifadesini kullandı. Fed, gösterge faiz oranını değiştirmezken, faiz artırımının kademeli olacağını yineledi.

Boston merkezli State Street Global Advisors U.S. Intermediary Business baş yatırım stratejisti Michael Arone, "Faiz artırımının yavaş ve kademeli olacağı ve ekonominin ılımlı büyüme göstereceği beklentileri konusunda piyasalara tekrar güvence verdi." dedi ve "Açıklamalar beklendiği gibiydi ve politikalarını değiştereceklerini söyleyebileceğimiz elle tutulur bir açıklama yok." diyerek görüş bildirdi.

İki aylık ralli, S&P 500 dört ayın zirvesine çıktıntan sonra, hayalkırıklığı yaratan bir grup şirket kar raporlarının, yatırımcıları hisse senetlerini yukarı itmek adına teşvik etmeyi başaramams sonucu ivme kaybetti. ABD endeksi, Şubat ayında 22 ayın en düşüğünden, yükselen petrol fiyatları ve Fed'in büyümeyi desteklemeye devam edeceğine yönelik iyimserlikle, yüzde 14 sıçradı.

(23:15'te güncellendi)