Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'ya giden tarım heyetinin görüşmelerine ilişkin, "Moskova merkezi hükümetinin aldığı kararlar çerçevesindeki ürünler değil de geçici ithalatını yasakladıkları ürünlerle ilgili Türkiye tarafından alınan karantina tedbirleri ve önlemlerine yönelik bir rapor ulaştırılırsa, bu ürünlerle ilgili ithal yasağının kalkabileceği şeklinde görüşme olmuş." dedi.

Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya'ya gönderilen tarım heyetinin yaptıkları görüşmeler sonucunda hangi kararların alındığının sorulması üzerine Çelik, heyetin, Türkiye'nin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü düzeyindeki Rus Tarım Bakanlığına bağlı birimle görüşmeler yürüttüğünü belirtti.

Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen gıdaların kalite kontrolüyle ilgili konuların ele alındığı görüşme talebinin Rusya'dan geldiğinin altını çizen Çelik, Türk tarım heyetinin şu anda dönüş yolunda olduğunu söyledi.

Çelik, ilk aldıkları bilgilere göre, son derece düzeyli bir görüşmenin gerçekleştiğini öğrendiklerini ifade ederek, "Moskova merkezi hükümetinin almış olduğu kararlar çerçevesinde değil de geçici ithalatını yasakladıkları ürünlerle ilgili Türkiye tarafından alınan karantina (ilaç kalıntısı gibi sorunlara karşı) tedbirleri ve önlemlerine yönelik bir rapor ulaştırılırsa, bu ürünlerle ilgili ithal yasağının kalkabileceği şeklinde görüşme olmuş. Görüşme olumlu ve olgun bir ortamda geçmiş." diye konuştu.

İki ülke arasında, bitki sağlığı sertifikalarının web tabanlı bir sistem üzerinden teyit edilmesine yönelik yazılım oluşturulmasının da görüşmelerde ele alınan bir diğer konu olduğuna dikkati çeken Çelik, Rusya'dan dönen heyet ile ileriki günlerde değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

Çelik, hiçbir kabahati olmayan tarım kesimine buradaki ihtilafın fatura edilmesinin kabul edilebilir olmadığını dile getirerek, Türkiye'nin bu konuda çok olgun ve devlet ciddiyetine yakışır bir duruş sergilediğini belirtti.

Rusya'dan buğday ithalatı yapıldığına dikkati çeken Çelik, "Bu ithalatı durdurmamızın Rus çiftçisi açısından bir yararı var mıdır? İki dost, komşu ülkenin ilişkilerinin normalleşmesinden başka bir çıkış yolu görmüyoruz. Onun için Rusya'nın bu daveti genel tarım ürünlerini ilgilendirmese de spesifik bazı alanlarla ilgili olsa da olumlu bir adımdır. Arkadaşlarımızla görüşmedim ama büyük ihtimalle onlar da davet etmişlerdir. Bu süreç bu şekilde sağlıklı bir hal alırsa, inanıyorum ki hiçbir mağduriyet yaşamaması gereken gerek Rusya gerek Türkiye'deki tarım kesimi, bu haksızlıktan kurtarılmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, "Patlıcan, biber, yanılmıyorsam nar gibi ürünlere geçici bir kısıtlama getirmişlerdi, bunların belki serbest kalmasıyla ilgili bir değerlendirme yapılmış." dedi.

- Tarımsal desteklemeler

 

Faruk Çelik, tarımsal desteklemelerle ilgili kararnamenin 1-2 gün içinde açıklanacağını bildirdi.

Patates ve soğan üretici fiyatlarına ilişkin soru üzerine Çelik, üreticilerin talebi üzerine daha önce bu konuya ilişkin ihracatla ilgili bir destek açıkladıklarını hatırlattı.

Çok ciddi bir boyutta bir stokun söz konusu olmadığına işaret eden Çelik, "Esas sorun, Türkiye'de bu yaz boyunca tartışacağımız ürün desenimizin, ürün çeşitliliğimizin, mevcut havzalarımızın imkanlarıyla Türkiye'deki ve dünyadaki gelişen taleple buluşturacak bir tarımsal üretim anlayışına geçmemiz gerekiyor." dedi.

Yaz boyunca bu konuları tartışacaklarını, eylülde de üretici tohumunu tarlaya atmadan bir açıklama yapacaklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Yani biz nerelerde hangi oranda ürünlerimizi destekliyoruz, bunu paylaşacağız. Bundan sonra 'Bu yıl bunu ektim, dolayısıyla iyi para yaptı, gelecek yıl da hep beraber bunu ekelim, hep beraber zarar edelim' anlayışından tarım kesiminin çıkması gerekiyor. Daha bilinçli bir üretim, ihtiyaçlarımız ve taleplere cevap verecek bir üretim anlayışına ve üretim desenine geçmek için bu üç aylık bir dönemi çok verimli bir şekilde geçireceğiz."

Çelik, pamuğa verilecek prim desteğine dönük bir soru üzerine, "Bu konuya ilişkin çalışmamızı yaptık, gönderdik, kararname 1-2 gün içinde açıklanacak. Tüm desteklemelerle ilgili açıklanacak." dedi.

Genç çiftçilere hibe desteğine ilişkin soruya karşılık da Çelik, konuyla ilgili bu yıl için ayrılan kaynağın 450 milyon lira olduğunu, bu hibeden yararlanılmasına dönük bazı kriterler bulunduğunu söyledi.

Bunun önemli ve büyük ölçekte şu andaki ihtiyaçları karşılayacak bir kaynak olduğuna dikkati çeken Çelik, "Burada faizsiz kredi destekleriyle bütün imkanlarımızı seferber ederek, kırsaldaki imkanlarımızı, yani arazi, mera imkanlarımızı değerlendirerek, ağırlıkla hayvancılığa dönük bu hibe desteklerinin gerçekleşmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda bugüne kadar 317 bin ön proje başvurusu yapıldığına işaret eden Çelik, 90 bin dosyanın kabul edildiğini bildirdi.

Çelik, serbest çalışan tarım danışmanlarının özlük haklarına dönük taleplerine ilişkin soru üzerine de şu an itibarıyla 2 binin üzerinde tarım danışmanının olduğunu belirterek, "Kamuyla bu şekilde irtibatlanan herkes, önce ne ürettiğini konuşmuyor, önce kadroyu konuşuyor, bu doğru değil." dedi.


AA