Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile yaptığı telefon görüşmesinde, en kısa sürede Euro Bölgesi zirvesi çağrısında bulundu.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Para Fonunun (IMF) geçen yıl üzerinde anlaşılan reformlara ek olarak ihtiyati tedbirler talep etmesinden rahatsızlığını dile getiren Çipras, eğer en kısa sürede bir Eurogroup toplantısı gerçekleşmezse Euro Bölgesi ülkelerinin bir araya geleceği bir zirve talebinde bulundu.

İkili, durumu değerlendirmek için yarın yeniden bir telefon görüşmesi yapacak.

Tusk ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, durumun dikkatlice değerlendirildiğini vurgulayarak, "Ben, halen maliye bakanlarının yapması gerekenler olduğuna inanıyorum. Yunanistan için tekrar bir belirsizlik ortamına neden olacak durumlardan kaçınmalıyız. Bu nedenle yakın gelecekte bir Eurogroup toplantısı gerçekleştirmek üzere net bir tarih belirlemeliyiz. Bunun haftalar değil günler içinde gerçekleşmesinden bahsediyorum." diye konuştu.

IMF ve Avrupalı kreditörler arasında, Yunanistan'ın 2018'e kadar gerçekleştirmesi gereken mali hedefler konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Bu nedenle geçen haftaki Eurogroup toplantısında kreditörler arasında uzlaşma sağlamak amacıyla Yunanistan'dan 2018 hedeflerine ulaşamaması halinde KDV artışı ve maaşlarda daha fazla kesinti gibi ek tedbirler istendi.

Yunanistan ise geçen yıl kurtarma paketi ile üzerinde anlaşmaya varılan reformlar haricinde ek kemer sıkma tedbiri almaya yanaşmazken, 2017 ve 2018 baharında gelecek verilere göre konunun tekrar değerlendirilmesi teklifinde bulunuyor.

Borç batağındaki Yunanistan ile kreditör kuruluşlar olan Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa İstikrar Mekanizması ve IMF arasındaki, 86 milyar euroluk kurtarma paketinin kredi dilimlerini serbest bırakacak gerekli reformlara ilişkin gözden geçirme süreci, anlaşmazlıklar nedeniyle aylardır devam ediyor.