Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Diplomatik kaynaklara göre, Vang görüşmede, Çavuşoğlu'nu CICA toplantısı için Pekin'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek ziyaretin ikili ilişkilere verilen değeri gösterdiğini vurguladı.

Vang, Çin'in Türkiye'ye büyük önem verdiğini ve CICA hedeflerine ulaşmak için Türkiye'nin desteğinin beklendiğini belirtti.

Çavuşoğlu da 2010 yılında stratejik işbirliği düzeyine yükseltilen ilişkileri her alanda güçlendirme isteğinin altını çizdi.

Görüşmede, gelecek döneme ilişkin ziyaret takvimi de gündeme geldi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın mayıs sonunda Çin'i ziyaret edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang'ın bu yılın ikinci yarısında Türkiye'de Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi'nin ilk toplantısını gerçekleştireceklerini kaydetti. Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın kısa süre önceki Çin ziyaretinin enerji bakanı seviyesinde düzenlenen ilk ziyaret olduğuna işaret ederek G-20 Zirvesi çerçevesinde de iki ülke liderlerinin bu yıl Çin'de bir araya geleceğini anlattı.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Mayıs ayında İstanbul'da yapılacak Dünya İnsani Zirvesi için Çin'den üst düzey katılım beklendiğini söyledi.

- Terörle mücadele

Görüşmede, terörle mücadelede işbirliği de gündeme geldi ve bu işbirliğinin nasıl artırılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. İki bakan, terörün önlenmesi için nedenleri üzerinde de durulması gerektiğini vurguladı, radikalizmle mücadelenin önemine dikkati çekti. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin yabancı terörist savaşçılar ve insan kaçakçılığının önlenmesi konusunda attığı adımları muhatabına aktardı. Vang da Türkiye'de düzenlenen son terör saldırıları nedeniyle taziyelerini iletti.

- Projeler

Edirne-Kars demiryolu, 3. nükleer enerji santralinin inşası gibi ortak projeler ve ekonomik işbirliği konuları da görüşmede gündeme geldi. Çok taraflı ekonomik işbirliğinin önemini vurgulayan bakanlar, Türkiye aleyhine gerçekleşen ticaret açığının, ürünlerin çeşitlendirilmesi ve karşılıklı yatırımların artırılmasıyla önlenebileceği hususu üzerinde durdu. Türk ve Çinli müteahhitlerinin üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceğine işaret edildi.

- Turizm

Çavuşoğlu ve Vang, Türkiye'ye gelecek Çinli turistlerin sayısının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Çavuşoğlu bu çerçevede THY'nin Çin'de daha farklı noktalara uçma isteğini dile getirdi.

Görüşmede, Türk-Çin Üniversitesi kurulması için çalışma grubu oluşturulması da gündeme geldi.

Çavuşoğlu, Vang'ı bu yılın ikinci yarısında Türkiye'ye davet etti.

Bakan Çavuşoğlu bugün Belaruslu ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla bir araya gelecek. CICA Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak Çavuşoğlu'nun toplantı sırasında konuk dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.

- Çin'de diplomasi trafiği

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Beşinci Dışişleri Bakanları Toplantısı ileÇin'de diplomasi yoğunluğu yaşanacak.

Başkent Pekin'de bugün düzenlenecek CICA Beşinci Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde üye ülkelerin ilgili bakanlarının bölgesel ve uluslararası konularda ikili görüşmeler yapmaları bekleniyor.

CICA toplantısının yarınki açılışında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de konuşma yapacak. Öte yandan, Pekin'deki toplantıya CICA'ya üye ülke, gözlemci ülke ve gözlemci kuruluşlardan olmak üzere 40'a yakın heyet katılacak.

Asya coğrafyasında güvenlik anlayışına çok taraflı yaklaşımlar getirilmesi amacıyla işbirliğinin geliştirilmesinin hedeflendiği ve Kazakistan öncülüğünde 1993 yılında temelleri atılan CICA, 2002'de kurumsal bir yapı kazanarak uluslararası örgüt haline geldi. Kazakistan'ın 2002-2010 arası dönem başkanlığının ardından 2010'da İstanbul'da düzenlenen CICA Üçüncü Zirvesi'nde dönem başkanlığını iki yıllık üstlenen Türkiye'nin başkanlığı, üye devletler tarafından iki yıl daha uzatılmıştı.

Türkiye'nin dört yıl yürüttüğü dönem başkanlığını, Mayıs 2014'te Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen Dördüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde iki yıl süre için Çin devralmıştı. Türkiye'nin 16 kurucu ülkeden biri olduğu CICA bünyesinde 26 üye, 8 gözlemci ülke ve 4 gözlemci uluslararası kuruluş bulunuyor.​



AA