Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Fed'in faiz artırımlarını kademeli yapacağını işaret ederek yatırımcıları sakinleştirmesinin desteği ile, Japonya Merkez Bankası'nın politika açıklaması öncesi, son beş günde ilk kez yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Tokyo saati ile 09:02'de 131.76 puana çıktı. Tüm dikkatler, güçlenen yenin Başbakan Shinzo Abe'nin enflasyonu artırma programını yolundan çıkarabileceği endişelerinin arttığı bir ortamda, parasal teşviği artırması beklenen BOJ'a çevrildi. ABD petrolü, iki günlük yükselişin ardından varil başına 45 doların üzerinde tutundu ve bakır ralli yaptı. Bu hareketlerin desteği ile emtia hisseleri yukarı yönde hareket etti.

Fed, dünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, örtülü bir şekilde finans piyasalarındaki iyileşmeyi onaylayarak, önceki açıklamasındaki "küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk teşkil etmeye devam ettiği" söylemine yer vermedi ve bunun yerine yetkililerin bu gelişmeleri "yakından izleyeceğini" kaydetti. Fed ayrıca, faizi muhtemelen "kademeli" artıracağını tekrarladı. New York'ta Allianz SE'nin baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Fed'in tonunun daha şahin olduğunu ve Haziran'da faiz artırım olasılığının güçledndiğini kaydetti.

Melbourne'de Peak Asset management LLC icara direktörü Niv Dagan, "Fed'in faizi kadelei artıracağı konusu şimdi biraz daha açık hale geldi," dedi ve "Bugün BOJ'dan daha da destek geleek. Bu olumlu bir hareket ve ilave teşvik hisse senetleri için güç oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yüzde 56'sı BOJ'un bugün teşviği artıracağını düşünüyor. 41 katılımcısının 19'u BOJ'un ETF alımlarını artıracağını, sekizi tahvil alımlarını hızlandıracağını ve sekizi ise fazla rezervlere uygulanan negatif faizi daha da derinleştireceğini düşünüyor. Ekonomistlerin yüzde 93'ü Temmuz ayında daha da gevşeme bekliyor.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin kayıplarını koruması ile birlikte yüzde 0.9 yükseldi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi, ülke merkez bankasının bugünkü toplantısında faiz değişikliğine gitmemesi, ancak faizi daha da düşürmenin gerekebileceğini kaydetmesi sonrası yüzde 0.2 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 tırmandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmedi ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.