Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dünkü toplantısının ardından yayınladığı bildiride küresel ekonominin olumsuz etkisine dair söylemin yumuşadığı görüldü, faiz artışına açık olunduğu sinyali verildi.

Fed, dünkü toplantısında faizleri değiştirmeyerek %0.25-0.5 aralığında bıraktı. Banka, Aralık ayında bu yıl için 4 olan faiz artış öngörüsünü daha sonra 2'ye indirmişti.

FOMC'nin dünkü bildirisinde "ekonomideki koşullar kademeli faiz artışına izin verecek şekilde oluşacağı" ifadesi yer aldı. Bildiride dikkat çeken en önemli değişiklik ise 'Enflasyon düşük kalmaya devam edecek' ve 'küresel-finansal gelişmeler risk oluşturmaya devam ediyor" ifadelerinin yer almaması oldu.

Bunun yerine 'enflasyon göstergeleriyle küresel ve finansal gelişmeler yakından izlenecek" dendi.

The Guardian'ın derlediği habere göre, High Frequency Economics şef ekonomisti Jim O'Sullivan Fed'in Mart ayına oranla daha pozitif bir tonda olduğunu, bunun da -veriler iyi geldikçe- Haziran'da faiz artış beklentisiyle uyumlu olduğunu kaydetti. Ekonomist, "Verilerin ve piyasanın destekleyici olmasını bekliyoruz" dedi.

Markit şef ekonomisti Chris Williamson "Janet Yellen da dahil Fed yetkilileri yavaş büyüme, güçlü dolar, finans piyasalarındaki volatilite ve küresel ekonomik büyümenin kırılganlığına dair endişeleri dile getirdi. Ancak son aylarda istihdam piyasası iyileşmeye, istihdam yaratılmaya ve tüketici algısı yüksek kalmaya devam ediyor" yorumunu yaptı.

Williamson Mayıs ayı verilerinde ciddi toparlanma olmadıkça Fed yetkililerinin Haziran toplantısında 'kasvetli' ekonomik trendlere bakacağını, bunun da faiz artışı için gerekçe oluşturmayacağını söyledi. Williamson "Ayrıca Fed, İngiltere'de 23 Haziran'daki 'Brexit' referandumu öncesinde piyasaları tedirgin etmek istemeyebilir" dedi.

Mart ve Nisan aylarındaki toplantıda sadece Kansas City Fed Başkanı Esther George faiz artış yönünde oy kullanmıştı.